Kulttuuri alasivun pääkuva

Kulttuurin etusivu

Museot osa kulttuurimaisemaa

Keskustan tuntumassa on Tohmajärven museoalue. Katri Helenan raitin varrelta löytyvät Nymanin koti- ja apteekkimuseo, pitäjänmuseo, Maiju Lassilan kotiaitta, pikkuaitta, tuulimylly, navetta sekä Nymanin aitta, käymälärakennus ja renkitupa kahvioineen. Renkitupaan on koottu näyttelykokonaisuus Katri Helenan omien arkistomateriaalien pohjalta. Alueella käymään houkuttelevat viehättävä miljöö sekä vaihtuvat ja pysyvät näyttelyt. Saarion voimalaitosmuseo Jänisjoen kainalossa Saarion kylällä on maamme vanhin säilynyt sähkövoimalaitos, jossa on vielä toimiva koneistus. Kaurilan koulumuseossa on entisajan kansakoulutunnelmaa. Värtsilän myllymuseo on entisessä jauhomyllyssä.

Tutustu museoihin tarkemmin.


Kesäteattereita kulttuurinälkään

Keskustan tuntumassa olevassa Tohmajärven kesäteatterissa on katettu katsomo, äänentoisto, kahvio ja hyvät pysäköintipaikat. Tänä kesänä esitetään Matti Wannen kirjoittama Kuka kumma kuuluisuus. Ohjaajana Teemu Jaatinen. Kirkkotie 14, Tohmajärvi. Varaukset: 044 700 4444.

Värtsilän kesäteatteri on entisen Värtsilän kunnan navetan ylisillä sijaitseva kesäteatteri, jonka suosittuja esityksiä siivittävät äänentoistolaitteet ja kahvio. Tänä kesänä esitetään Raimo Suurosen Vallaton Vihtori. Ohjaajana Veijo Tikka. Hopeakallionti 3, Värtsilä. Varaukset: 050 308 4859, lisätiedot: 0500 742 975.

Improvisaatioteatteri Improtentit esittävät muun muassa pieniä esityksiä elävästä elämästä ottaen mukaan yleisön. Yhteydet Mervi Venäläiseen 050 573 2389.

 

Vuosittain toistuvia tapahtumia

 

Potsipäivät         

Joka kesä Tohmajärvellä vietetään Potsipäiviä. Pitäjäjuhla on saanut nimensä Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -näytelmän pohjalta. Maiju Lassilan muistomerkki Keskuspuistossa kukitetaan juhlien yhteydessä. Potsipäivät on kunnan, yrittäjien, pitäjäseuran, eri yhdistysten, kylien ja kuntalaisten yhteisvoimin toteuttama pitäjäjuhla. Juhannuksen jälkeisellä viikolla vietettävä ja viikonloppuun huipentuva juhla on saanut nimensä Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa -näytelmän pohjalta. Vuosi 2018 on Maiju Lassilan syntymän 150-vuotisjuhlavuosi ja tietenkin juhlan kunniaksi Maiju Lassila -teatterissa esitysvuorossa oli Tulitikkuja lainaamassa. Potsiviikolla on tarjolla mm. liikuntaa, kulttuuria ja musiikkia moneen makuun. Potsitori juhannuksen jälkeisenä lauantaina on muodostunut varsinaiseksi tuttujen tapaamistapahtumaksi.

 
Värtsilä-päivät

Perinteiset Värtsilän kotiseutupäivät pidetään heinäkuun puolivälissä. Järjestäjänä on Värtsilän Pitäjäyhdistys yhteistoiminnassa paikallisten yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Värtsiläpäivien ohjelma.


Rajan ryssäys

Rajan ryssäys on elokuun lopussa vietettävä syystapahtuma Värtsilässä. Järjestäjänä on Värtsilän Pitäjäyhdistys yhteistoiminnassa paikallisten yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa

 

Hämärätori

Nymanin talon ja museoalueen pihapiirissä syys-lokakuussa iltojen pimetessä on jo perinteeksi muotoutumassa oleva koko perheen Hämärätori-tapahtuma, jossa myyntikojujen ja ruokamyynnin ohella on paljon muuta ohjelmaa. Tapahtumassa on huomioitu erityisesti lapsiperheet.
            

 

 

Yhteystiedot

Liisa Mäenpään kuva

Liisa Mäenpää

kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja
040 105 4110
liisa.maenpaa@tohmajarvi.fi

PTV-sisältö

Potsipäivät

kulttuurin sivu

Kulttuurikasvatusuunnitelma

Kulttuuritoiminta pohjautuu yhdessä koulujen kanssa laadittuun kulttuurikasvatussuunnitelmaan. Kaikille koululaisille tarjotaan yhteinen kulttuurikokemus, jota toteutetaan yhteistyössä Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkoston kanssa. Yhdessä maakunnallisesti suunnitellaan myös eri vuosien painopistealueet. Teemoiltaan elämykset jakautuvat pääpiirteissään eri luokilla seuraavanlaisesti:

 

1.lk. Kirjasto

2.lk. Taiteilijatapaaminen

3.lk. Konsertti

4.lk. Museo ja kirjavinkkaus

5.lk. Esittävä taide

6.lk. Näyttely

7.lk. Musiikki

8.lk.Mediapajat

9.lk.  Esittävä taide