Museot

Museot etusivu

Pitäjänmuseo

Tohmajärven pitäjänmuseona on "Karjalan Kuninkaan" Gabriel Walleniuksen (1725 - 1808) kaksikerroksinen vaunuliiteriaitta, joka on siirretty Jouhkolan Hovista Kemieen v. 1961. Pihapiirissä on kirjailija Maiju Lassilan v. 1803 rakennettu kotiaitta, joka on siirretty alkuperäiseltä paikaltaan Peijonniemen Nenolasta v. 1988. Pitäjänmuseoalueella on myös kaksisiipinen jalkamylly ja pikkuaitta sekä navetta.

 

Nymanin koti- ja apteekkimuseo

Nymanin talo on rakennettu vuonna 1874 Kotolan tilan maille. Talossa on toiminut Pohjois-Karjalan toiseksi vanhin apteekki, jonka omisti Karl Johan Nyman. Talon yhdessä huoneessa on apteekkimuseo, muu osa on kotimuseona. Nymanin talolla ja pihapiirissä on pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Kesällä  2018 esillä on Kaisa Jussilan taidegrafiikkaa ja kirjailuja Maiju Lassilan juhlavuoden kunniaksi aitassa avataan 28.6. Algot Untola -näyttely. Lisäksi aitassa on  "Kuppauksesta kanylointiin" -näyttely.  Nymanin käymälärakennuksessa on "Huussinäyttely".  Renkituvassa on uusittu Katri Helena -näyttely. Navetassa on Potsinäyttely. Museo sijaitsee Kirkkoniemeen menevän tien varrella, os. Kirkkotie 14. Renkituvassa on kesäkahvio, joka on avoinna museon aukioloaikoina.Tiedustelut Tohmajärvi-Seura 050 363 6154 tai Tohmajärven kunta 040 105 4015.


Saarion voimalaitosmuseo

Jänisjoen rannalla sijaitseva Saarion v. 1908 valmistunut voimalaitos on kunnostettu voimalaitosmuseoksi v. 1992 ja se on maamme vanhin säilynyt voimalaitos, jossa on alkuperäinen koneistus. Rakennuksen arkkitehtuuri edustaa keskieurooppalaista uusgotiikan värittämää teollisuuden arkkitehtuuria. Rakennus on rakennettu vanhalle myllyn paikalle, mistä muistuttaa museon pihassa oleva myllynkivi. Voimalaitoksen ulkopuolella on nähtävänä vanhat patorakenteet, osa vesikanavaa sekä turbiinitunneli turbiineineen. Museon vieressä on uusi automaattinen, kauko-ohjattu, maan sisään rakennettu voimalaitos. Watteja, voltteja ja virtaa -näyttely. Näyttelyssä on esillä sähköverkon rakentamiseen ja sähkön tuottamiseen liittyviä laitteita ja välineitä. Museo sijaitsee Tohmajärven keskustasta Saarion suuntaan vajaan 10 km päässä. Voimalaitostie 14. Tiedustelut Tohmajärvi-Seura 050 363 6154.


Värtsilän myllymuseo

Värtsilän keskustassa, kesäteatterin läheisyydessä, sijaitseva myllymuseo on entinen jauhomylly. Museoon on koottu myös mm. viljelyyn liittyvää pienesineistöä. Värtsilän museokokoelman erikoisuus on vuosina 1910-1937 toimineen Värtsilän Työväenyhdistyksen torvisoittokunnan soittimet. Myllymuseo sijaitsee Värtsilän kylätalon naapurissa, os. Värtsiläntie 367 b.Tiedustelut 040 586 3803, 040 852 1341.


Kaurilan koulumuseo

Koulumuseo sijaitsee Kaurilan kylätalossa, jossa toimi Kaurilan kansakoulu vuosina 1898 - 1973. Ensimmäisenä opettajana oli Hanna Tietäväinen, kuuluisan kirjailijan Maiju Lassilan sisar. Museossa on voinut aistia entisaikojen kansakoulutunnelmaa vuodesta 1983 lähtien. Kylätalon pihalle on pystytetty muistomerkki Hyrsylän mutkaan jääneille siviilisotavangeille, jotka palautettiin Suomeen talvisodan loppumisen jälkeen Kaurilassa. Museo on Kaurilan kylätalon yhteydessä, os. Koulunmäentie 17, Kaurila. Talossa on myös Siirin kahvila.

PTV-sisältö