Vauvaperhetuki

Tohmajärven kunnan tuki vauvaperheille

Tohmajärven kunnan tuki vauvaperheille

Kunnassamme on hyväksytty perhe/lapsirahan maksamisesta tehdystä valtuustoaloitteesta syntynyt toimintamalli lapsiperheiden arjen tukemiseen. 1.1.2021 alkaen tohmajärveläisen vauvan perhe on oikeutettu tilaamaan erikseen hyväksytyiltä yrityksiltä kunnan maksamaa palvelua kotiin 500 €:lla vuoden kuluessa vauvan syntymästä. Etuus koskee myös vuonna 2020 lapsen saaneita perheitä ja he voivat hankkia palveluita vuoden 2021 loppuun saakka.

Kotiin ostettava palvelu voi olla esimerkiksi lastenhoitoapua, ruuanlaittoa, siivousta tai vaikka piha-alueiden hoitoa. Kotiin ostettavaa palvelua ei ole haluttu liian tarkkaan rajata, jotta erilaisille perheille jää tosiasiallinen valinnanmahdollisuus siitä, millainen palvelu ketäkin parhaiten auttaa. Mahdollisimman monen yrittäjän toivotaan hakeutuvat yhteistyöyrityksiksi. Kunta hyväksyy maksettavakseen vain työn osuuden.

Tavoitteena on ollut löytää malli, joka hyödyttäisi mahdollisimman paljon vauvaperhettä juuri kyseisessä elämäntilanteessa. Tällainen kunnan maksama kotiin saatava palvelu on saajalleen verotonta.

Miten vauvaperhe saa edun käyttöönsä

Kun Tohmajärvelle syntyy vauva, kunta saa tiedon siitä väestötietojärjestelmästä. Vanhempien ei itse tarvitse hakea etua, vaan kunta lähettää perheelle kirjeen, jossa tästä edusta kerrotaan. Kirjeessä on toimintaohjeet palveluiden käyttöön.

Vuonna 2020 syntyneiden vauvojen perheille kirjeet lähtevät 2021 alussa, heti kun palvelumalli saadaan käyttöön. Vuoden 2021 alusta alkaen kirjeet lähetetään kuukausittain syntyvien vauvojen tietojen päivityttyä väestötietojärjestelmään.

Perhe tilaa haluamansa palvelut itse saamiensa ohjeiden mukaan hyväksytyiltä palveluntuottajilta ja palveluntuottaja laskuttaa tuottamistaan palveluista kuntaa.

Miten yrittäjä hakeutuu palveluntuottajaksi

Onko yritykselläsi tai yhdistykselläsi tarjottavana palveluja, joista voisi olla apua lapsiperheen arjessa? Tai voisitko ajatella ottavasi jotain sellaista palveluvalikoimaasi? Toivomme mahdollisimman monenlaista palvelua tulevan tarjolle tähän palvelumalliin. Asiaa on lupa katsoa avarakatseisesti – niin tarjottavien palvelujen suhteen kuin toimijoiden suhteen. Palveluntuottajan ei tarvitse olla yritys, se voi olla esimerkiksi yhdistys tms. yhteisö. Yrittäjän/yhteisön on kuuluttava ennakkoperintärekisteriin ja hänen on hoidettava eläketurvansa itse (YEL).

Palveluntuottajaksi hakeudutaan vastaamalla oheisesta linkistä avautuvaan kyselyyn.

Hakemus palveluntuottajaksi

Kunnasta saat vahvistuksen, tulitko hyväksytyksi palveluntuottajaksi. Teemme asiasta sopimuksen ja saat tarvittavat toimintaohjeet palveluntuottajana toimimiseen.

Haku palveluntuottajaksi on jatkuva eli voit hakeutua mukaan milloin vaan.

Uutiset

angle-left Tohmajärven kunnan koronasuositukset

Tohmajärven kunnan koronasuositukset

MASKIA NAAMALLE IHMISTEN SEASSA KULKIESSA, SUOSITTAA KUNTA JA MONI MUU

No sehän se korona riivaa ja ärsyttää, mutta koetetaan kestää ja toimia tolokusti, kun hullumminkin voisi olla. Tohmajärven kunta yhdessä Siun soten ja kaikkien mahdollisten viranomaisten kanssa suosittaa, että turvavälejä pidetään ja maskia käytetään ihmisten seassa kulkiessa.

Virus pysyy aisoissa, kun pidetään niitä pärske- ja hajurakoja - siis fyysistä etäisyyttä, mutta sosiaalista läheisyyttä. Sosiaalisia suhteita voi hoitaa vaikka some-kanavissa tai soittelemalla kavereille.

Lisäksi rohkenemme suosittaa ulkoilua, sillä se kannattaa aina ja ulkona on helppo pitää myös sellaisia turvavälejä, että maskiakaan ei tarvita.

Fyysistä asiointia kunnan eri toimistoissa suositellaan välttämään, sillä saatamme olla etätöissä. Useimmat asiat hoituvat puhelimessa tai sähköpostilla ja jos ei, niin siitäkin kannattaa joka tapauksessa sopia tapaaminen ennakkoon.

Silloin kun asiointi on välttämätöntä - esimerkiksi lapsia päivähoitoon tuodessa ja hakiessa - niin maskin käyttö siinäkin oikein suositeltavaa.

Niin ja tietysti muistetaan pestä ja desinfioida käsiä. Jos aivastuttaa tai yskittää, niin jos ei muita apuvälineitä ehdi käyttää, niin röhitään omiin vaatteisiin, ei huoneilmaan ja tarvittaessa vermeet sitten pyykkiin.

Ja niiden maskien kanssa myös tarkkana. Ei räpelöidä maskia siitä nenän ja suun kohdalta, vaan käsitellään hygienisesti naruista. Kertakäyttömaski roskiin, eikä taskuun.

Koronavirus torjutaan yhdessä, mutta pysymällä harvassa!

Tässä vielä Siun soten virallisia ohjeita Tohmajärven aluetta koskien:

* Yli 15-vuotiaita suositellaan käyttämään kasvomaskia joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
* Maskien käyttöä suositellaan myös riskimaista palaaville ja jos omaehtoisen karanteenin aikana on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.
* Koronavirustestiin tullessa ja sieltä lähtiessä.
* Siun soten terveydenhuollossa asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on henkilölle mahdollista.
* Tarkemmat tiedot suosituksesta ja ohjeet kasvomaskin käyttöön löydät THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille. 

https://www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset

 

PTV-sisältö