Varhaiskasvatuksen maksut

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut

VARHAISKASVATUSPALVELUT JA PÄIVÄHOIDON LASKUTUS KESÄAIKANA 2025

 

Tuloselvitys

Lähetä tuloselvitys liitteineen sähköisesti eDaisysta.

Vaihtoehtoisesti voit toimittaa tulotodistukset (esim. palkkalaskelmat, Kelan päätökset ja opiskelijatodistukset) varhaiskasvatuksen toimistoon os. Järnefeltintie 1 (2 krs), 82600 Tohmajärvi tai alaoven vieressä olevaan lukolliseen postilaatikkoon. Tulotodistusten toimittamista sähköpostitse ei suositella tietoturvallisuuden vuoksi.

Muistathan ilmoittaa kaikki perheen tulot eli samassa osoitteessa lapsen kanssa asuvien huoltajien, huoltajan puolison ja hoidossa olevan lapsen tulot. 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksussa huomioon otettavat tulot:

- palkkatulo

- bonuspalkkiot, lomarahat, ylityöt, vuorolisät

- ansiotuloa korvaavat päivärahat 

- laskennallinen metsätulo (ilmoitettava omistusosuus prosentteina, sijaintikunta sekä hehtaarien määrä.)

- huoltajien ja varhaiskasvatuksessa olevien lasten eläkkeet

- elatusavut ja -tuet varhaiskasvatuksessa olevan lapsen osalta

- raskausraha, vanhempainraha, isyysraha, osittainen ja joustava hoitoraha

- työttömyyskorvaus

- vakuutusyhtiöiden maksamat muut kuin sairaus- ja tutkimuskorvaukset

- omaishoidontuki

- vuokratulo

- kuntoutusraha, kuntoutustuki

- maahanmuuttoviraston maksama vastaanottoraha

- Apurahat ja stipendit, joita ei ole myönnetty opintojen johdosta

- pääoma- ja osinkotulot

- yrittäjän työtulo (toimitetaan tiedot viimeksi vahvistetusta verotuspäätöksestä)


 

Tuntiperusteinen kuukausimaksu

Kunnallisesta päiväkoti- ja perhepäivähoidosta määrätään tuntiperusteinen kuukausimaksu, jonka suuruuteen vaikuttaa perhekoko, perheen tulot ja sovittu hoitotuntien määrä kuukaudessa. Asiakasmaksut määräytyvät varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisesti.

Ensimmäisen lapsen osalta korkein perittävä maksu on 311 euroa kuukaudessa ja alin perittävä maksu on 30 euroa. Toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 40% nuorimman lapsen maksusta eli enintään 124 euroa kuukaudessa. Seuraavien lasten maksu on 20% nuorimman lapsen maksusta.

Korkein maksuluokka
Jos vanhemmat hyväksyvät korkeimman varhaiskasvatuksen asiakasmaksun, ei tuloselvityksiä tarvitse toimittaa.
Korkein asiakasmaksu vahvistetaan myös, jos tuloselvitykset ovat puutteelliset tai tulotodistuksia ei ole toimitettu kahden kuukauden sisällä hoidon alkamisesta. Jos tulotiedot toimitetaan korkeimman maksuluokan vahvistamisen jälkeen, maksua tarkistetaan laskutuskuukauden tai sen kuukauden alusta, jolloin tulotiedot on toimitettu.
 

Tuntiylityksestä johtuva korotettu asiakasmaksu

Jos lapsen varattu tuntimäärä ylittyy, peritään siltä kuukaudelta maksutaulukon mukainen korkeampi maksu. Jos varatut tuntimäärät ylittyvät useamman kerran, on syytä harkita tuntimäärän päivittämistä hoitotarvetta vastaavaksi.

 

Tilapäishoidon maksu

Tilapäishoidon päivämaksu on kokopäivähoidossa 25 euroa ja osapäivähoidossa 15 euroa enintään viiden tunnin hoidosta.

 

Esiopetuksen maksut

Esiopetus on maksutonta. Esiopetuksessa olevien lasten täydentävästä varhaiskasvatuksesta (esikoululaisen osapäivähoito) peritään varhaiskasvatuksen asiakasmaksu.

Esiopetuksen hoidontarve varataan samalla tuntitaulukolla kuin varhaiskasvatuksen tarve, mutta esiopetuksen täydentävässä varhaiskasvatuksessa on käytössä myös lisäporras, 0-30 h/kk, maksun ollessa 20% kokopäivähoidon maksusta.

Tulorekisteri

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, mikä sisältää kattavat palkka-, eläke- ja etuustiedot yksilötasolla. Tiedon käyttäjinä kunnat voivat hakea Tulorekisteristä palkkatietoja omien tiedonsaantioikeuksiensa mukaisesti eli esim. varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen määrittämistä varten. Tietojen hakeminen Tulorekisteristä edellyttää kirjallista lupaa tietojen katsomiseen molemmilta huoltajilta, esim. sähköpostitse. 

Koska kunnat saavat Tulorekisteristä vain palkka- ja etuustiedot, tulee huoltajien ilmoittaa varhaiskasvatuksen asiakasmaksun määrittämistä varten edelleen muut tulot esim. pääoma- ja osinkotulot, metsätulot, yrittäjän työtulot (liitteet: viimeisin vahvistettu verotuspäätös tai viimeisin tuloslaskelma ja tase), vuokratulot ja elatusavut.



Yhteystiedot

Lisätietoa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista ja tuloselvityksistä saat varhaiskasvatuksen sihteeriltä puh. 0401054121 henna.eskelinen@tohmajarvi.fi 

Uutiset

angle-left Uusi rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025 alkaen

Uusi rakentamislaki astui voimaan 1.1.2025 alkaen

Luvanvaraiset toimenpiteet

Uuden 1.1.2025 voimaan tulleen rakentamislain myötä lupajärjestelmästä tuli yksinkertaisempi, kun rakennuslupa, toimenpidelupa ja toimenpideilmoitus korvautuivat yhdellä lupamuodolla eli rakentamisluvalla.

Rakentamislain myötä lupaa edellyttävien rakennushankkeiden kynnystä nostettiin siten, että alle 30 neliön kokoisen talousrakennuksen (esim. varasto, autotalli, aitta tai pihasauna) ja alle 50 neliön kokoisen katoksen (esim. autokatos, varastokatos) voi rakentaa ilman lupaa. Rakennusjärjestyksen ohjeita ja määräyksiä sekä mahdollisen alueella voimassa olevan kaavan määräyksiä on kuitenkin aina noudatettava. Kaikki rakennukset kuluttavat jatkossakin kiinteistön rakennusoikeutta.

Rakentamislupaa edellyttää 1. tammikuuta 2025 alkaen:

  • asuinrakennus 
  • kooltaan vähintään 30 neliömetrin tai 120 kuutiometrin suuruinen talousrakennus 
  • kooltaan vähintään 50 neliömetrin suuruinen katos 
  • yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä 
  • vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu 
  • vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite 
  • energiakaivo 

Myös seuraavat korjaus- ja muutostyöt edellyttävät rakentamislain perusteella rakentamislupaa:

  • korjaus- ja muutostyö, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen
  • rakennuksen laajentaminen tai sen kerrosalaan laskettavan tilan lisääminen
  • vähäistä merkittävämmässä määrin toimenpidealueessa todetun terveyshaitan poistaminen
  • kantavan rakenteen korjaaminen
  • korjaustoimenpiteet, jotka voivat vaarantaa rakennuskohteen terveellisyyden tai turvallisuuden
  • jätevesijärjestelmän uusiminen, asunnon jakaminen ja yhdistäminen
  • korjaaminen, jolla on merkittävää vaikutusta kaupunkikuvaan, maisemaan tai kulttuuriperintöön
  • kattomuodon muutos
  • korjaaminen, joka kohdistuu rakennuskohteen olennaisiin ominaispiirteisiin
Rakennuksen laajentaminen sekä asuinrakennuksen tai vapaa-ajanasunnon rakentaminen vaativat aina rakentamisluvan.

Purkamislupa ja -ilmoitus

Rakennuksen purkaminen vaatii purkamisluvan mm. asemakaava-alueella tai jos rakennus on historiallisesti tai rakennustaiteellisesti merkittävä. Lupaa ei tarvita talousrakennuksen ja muun siihen verrattavan vähäisen rakennuksen purkamiseen. Näistä on kuitenkin tehtävä aina kirjallinen purkamisilmoitus 30 päivää ennen purkamista.

Maisematyölupa

Maisematyölupa tarvitaan maisemaa muuttavaan maanrakennustyöhön, puiden kaatamiseen ja muihin näihin verrattaviin toimenpiteisiin yleensä asemakaava-alueella ja eräissä tilanteissa muillakin alueilla.

Rakentamisen on oltava määräysten mukaista

Rakentamismääräyksiä on aina noudatettava. Luvasta vapautetusta rakentamisesta jää pois ainoastaan lupaprosessi. Rakentamiselle on määräyksiä myös kaavassa, rakennusjärjestyksessä ja mahdollisissa rakentamistapaohjeissa. Kohteella tulee olla pätevä suunnittelija ja kelvolliset suunnitelmat. Vastaisuudessa rakennuttaja huolehtii itse riittävän osaamisen ja asiantuntijoiden hankkimisesta sekä rakentamisen lain- ja kaavanmukaisuudesta. Valmistuotteita hankittaessa on vaadittava tuotteen (esim. puurakenteinen kevyt varasto tai pihasauna) valmistajalta suunnitelmat.

Kiinteistön kaavatilanne, rakennusoikeus ja poikkeamislupa

Rakennukset ja rakennelmat tulee sijoittaa kiinteistön rajojen sisäpuolelle ja alueella voimassa olevan kaavanmukaisesti.

Kaavanmukaisuus tarkoittaa, että rakennetaan kaavassa sallitun käyttötarkoituksen, kaavamääräysten ja laajuuden mukaisesti. Asemakaava-alueella rakentaminen tulee sijoittaa rakennusalalle, joka on yleensä esitetty kaavakarttaan piirretyin pistekatkoviivoin.

Kiinteistöllä on oltava riittävästi rakennusoikeutta, joka määräytyy asemakaavan tai yleiskaavan ja rakennusjärjestyksen mukaisesti. Katoksen rakentaminen ei vie rakennusoikeutta, kun sen seinistä vähintään 30 % on avointa. Rakennuttajan on huolehdittava, ettei kiinteistön rakennusoikeutta ylitetä. Kiinteistön kaavatilanteen ja kaavamääräykset voi tarkistaa ottamalla yhteyttä Tohmajärven kunnan rakennusvalvontaan.

Jos luvasta vapautettu rakentaminen ei ole määräysten mukaista ja poikkeaa kaavasta tai rakennusjärjestyksestä, on haettava poikkeamislupa. Poikkeamiseen on aina oltava perusteltu syy.

Rakentaminen ranta-alueella

Ellei ranta-alueella ole kaavaa tai kaavassa ole erikseen mainintaa käyttötarkoituksenmuutoksesta, uuden rakennuspaikan muodostaminen tai olemassa olevan rakennuspaikan muuttaminen vakituiseen asumiseen ratkaistaan aina poikkeamislupamenettelyllä.

Rakentamattomilla rantakiinteistöillä ei ole rakennusoikeutta ilman kaavaa tai poikkeamislupaa

Rakennuspaikka, paloturvallisuus ja rakentamisen sijoittuminen kiinteistöllä

Rakentajan tulee hallita rakennuspaikkaa. Rakentamisen tulee sijoittua olemassa olevaan pihapiiriin ja riittävälle etäisyydelle naapureista (neljän metrin päähän kiinteistön rajasta). Luvasta vapautettu rakentaminen on yleensä täydennysrakentamista.

Autotallien ja -katosten tulee sijaita riittävän etäällä sekä oman kiinteistön että naapurikiinteistön rakennuksista ja rajasta. Yleinen hyvä sääntö on muistaa neljän metrin suojaetäisyys muuhun rakentamiseen ja neljän metrin etäisyys kiinteistön rajaan.

Jos rakennuksessa on savuhormi, huomioidaan rakennuksen paloturvallisuus sekä etäisyys naapurin rakennuksiin. Rakentaminen ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa naapureille. Rakennuksen tulee olla turvallinen käyttää. Rakenteiden kantavuuden osalta erityistä huomiota tulee kiinnittää rakenteiden lujuuden lisäksi lumikuorman riittävään mitoitukseen. Katto- ja pintavesien ohjauksesta sekä pintamaan kallistuksista on huolehdittava.

Rakennusvalvonta neuvoo ja ohjeistaa

Rakennusvalvonta neuvoo rakentamisen luvanvaraisuudessa, luvan käsittelyprosesseissa ja hallinnollisissa asioissa. Rakennusvalvonta ohjaa luvanvaraista rakentamista. Luvasta vapautetun rakentamisen osalta rakentaja hankkii tarvittaessa osaamisen ja ohjauksen suunnittelijalta, joka ratkaisee rakentamisen tekniset vaatimukset ja varmistaa määräystenmukaisuuden. Rakennusvalvonta antaa pyydettäessä lausunnon rakentamisen luvanvaraisuudesta ja neuvoo muutenkin rakentamisen suhteen.

Tiedota rakentamisesta naapureita

Luvasta vapautetutkin rakennukset saattavat vaikuttaa naapureiden olosuhteisiin, joten on suositeltavaa tiedottaa naapureita kirjallisesti ennen rakennustöiden aloittamista ristiriitojen välttämiseksi. Näin vältytään tilanteilta, jossa rakennusvalvonta joutuu puuttumaan tarpeettomasti luvalliseen rakentamiseen. Luvattomaan tai määräysten vastaiseen rakentamiseen puututaan aina.

Rakennusvalvonta kannustaa rakentamaan vastuullisesti, kestävästi sekä naapurustoa kunnioittavasti.

Lyhyt muistilista:

  • rakenna omalle kiinteistölle ja kaavan sekä rakennusjärjestyksen mukaisesti
  • varmista, että kiinteistöllä on riittävästi rakennusoikeutta
  • noudata rakennusmääräyksiä ja hyvää rakentamistapaa
  • hanki riittävä osaaminen ja pätevät vastuuhenkilöt
  • tallenna suunnitelmat vastaisuuden varalle
  • tiedota naapureita