Vanhuusneuvosto alisikuva

Vanhusneuvosto

 

Kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksista on säädetty kuntalaissa (27 §). Valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Vanhusneuvosto on kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamisväylä erityisesti ikääntynyttä väestöä koskevissa asioissa.

​Vanhusneuvostot ovat vanhuspalvelulain 11 §:n myötä lakisääteisiä. Kunnan on asetettava ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.

Vanhusneuvosto nimetään valtuustokausittain. Tohmajärven vanhusneuvoston puheenjohtaja on Marja Sormunen ja vanhusneuvoston sihteerinä toimii Tuula Honkonen. Vanhusneuvoston kokousmuistiot löytyvät tästä:

Vanhusneuvoston kokousmuistio 10.3.2025, kokouksen liite - Siun Sote - Sosiaali- ja terveyspalvelut Tohmajärvellä 2025

Vanhusneuvoston kokousmuistio 27.11.2024

Vanhusneuvoston kokousmuistio 13.9.2024

Vanhusneuvoston kokousmuistio 8.5.2024

Vanhusneuvoston kokousmuistio 28.2.2024

Vanhusneuvoston kokousmuistio 28.11.2023

Vanhusneuvoston kokousmuistio 22.9.2023 

Vanhusneuvoston kokousmuistio 27.6.2023

Vanhusneuvoston kokousmuistio 6.3.2023 

Vanhusneuvoston kokousmuistio 23.11.2022

Vanhusneuvoston kokousmuistio 6.10.2022

Vanhusneuvoston kokousmuistio 9.8.2022. 

Vanhusneuvoston kokousmuistio 27.4.2022

Vanhusneuvoston kokousmuistio 16.2.2022

Vanhusneuvoston kokousmuistio 1.12.2021

 

                         

 

Vanhuusneuvoston jäsenet

Vanhusneuvoston jäsenet

Teuvo Karjalainen Eläkeliiton Tohmajärven Yhdistys Ry

Varajäsen: Pekka Pesonen

Matti Majoinen Tohmajärven perinnetoimikunta 050 32 00679 matti.majoinen@gmail.com

Varajäsen: Pauli Turunen

Marja Sormunen, pj Tohmajärven Eläkkeen Saajat Ry

Varajäsen: Pirketta Heinonen

Anna-Maija Luukas Pohjois-Karjalan Senioriyhdistys Ry

Varajäsen: Ritva Lassila

Oiva Tikka Varma Toivo Ry, katsotaan eronneeksi yhdistyksen lakkauttamisen myötä (khall 5.6.2023 § 161)

Varajäsen: Päivi Tikka

Aila Tuominen Eläkeliiton Värtsilän Yhdistys Ry
Reijo Miettinen Tohmajärven-Värtsilän Sydänyhdistys Ry

Varajäsen: Anja Hyvärinen

Tuula Honkonen Tohmajärven seurakunta, vanhusneuvoston sihteeri

Kunnanhallituksen edustajat vanhusneuvostossa

Kunnanhallituksen edustajat:

Elina Väistö

 

Sivistyslautakunnan edustaja:

Hannu Hämäläinen

 

Ympäristölautakunnan edustaja:

Martti Haaranen

 

Ympäristölautakunnan varaedustaja:

Marja Multanen

 

Uutiset

angle-left Tohmajärven kunnan päivitetyt jätehuoltomääräykset astuvat voimaan 1.5.2025 alkaen

Tohmajärven kunnan päivitetyt jätehuoltomääräykset astuvat voimaan 1.5.2025 alkaen

Jätehuoltomääräysten laatiminen perustuu jätelain (646/2011) 91 §:än. Jätehuoltomääräykset toimivat jätelain toimeenpanon välineinä paikalliset olosuhteet huomioon ottaen. Tarve jätehuoltomääräysten päivittämiselle perustui pääasiassa jätelain (646/2011) muutoksen (15.7.2021/714) vaatimuksiin. Jätehuoltomääräysten avulla edistetään jätelain mukaisen etusijajärjestyksen toteutumista eli jätteen synnyn ehkäisyä ja jätteen valmistelua uudelleenkäyttöä varten sekä kierrättämistä. Kunnalliset jätehuoltomääräykset ovat lainsäädäntöä tarkentavia, paikalliset olosuhteet huomioivia määräyksiä.

Jätehuoltomääräykset koostuvat yleisestä informatiivisesta osasta (Osa I) ja varsinaisesta velvoittavasta määräysosasta. Yleisessä osassa on kerrottu kunnallisen jätehuollon järjestämisestä jätelainsäädännön mukaisesti. Varsinainen määräysosa (Osa II) sisältää jätelainsäädäntöä tarkentavat sitovat määräykset, joita on annettu aiemminkin määräyskokoelmassa ja jotka voimaan tullessaan korvaavat nykyiset jätehuoltomääräykset.

Merkittävimmät muutokset

Nykyisiin jätehuoltomääräyksiin verraten suurimmat muutokset tulevat jätelain uudistamisen myötä ja näiden lisäksi määräyksiin on tehty joitain tarkennuksia. Keskeisimmät muutokset jätehuoltomääräyksissä ovat seuraavat:

Biojätteiden erilliskeräys

Lainsäädännön muutokset toivat kunnalle velvoitteen järjestää kaikissa taajamissa, vähintään viiden huoneiston kiinteistöiltä biojätteen erilliskeräys 1.7.2022 alkaen. Biojätteen erilliskeräys Kemien taajamassa vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöiltä käynnistyi kunnan kilpailuttamana 1.8.2024.

Kompostointi-ilmoitus

Jätelain uudistuksen myötä keittiössä syntyvän biojätteen kompostoinnista on ilmoitettava kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Kompostointi-ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden sisällä biojätteen kompostoinnin aloittamisesta, sekä myös vähintään kahden kuukauden sisällä kompostoinnin lopettamisesta. Ilmoitus biojätteen kompostoinnista on voimassa viisi vuotta. Jos biojätteen kompostointi kiinteistöllä jatkuu, on ilmoitus uusittava, kun sen voimassaolo päättyy.

Kompostointi-ilmoitusvelvollisuus perustuu vuonna 2021 muuttuneeseen jätelakiin ja se koskee vakituisten asuntojen ohella myös vapaa-ajan asuntoja ja siirtolapuutarhoja. Pelkästä puutarhajätteen tai kuivakäymäläjätteen kompostoinnista ei tarvitse tehdä ilmoitusta. Ilmoitusten avulla pyritään seuraamaan kierrätyksen toteutumista ja varmistamaan, ettei puutteellisesta kompostoinnista aiheudu esimerkiksi rottaongelmia. Kompostointi tulee tehdä jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Pakkausjätteiden erilliskeräys sekä poistotekstiilin keräys

Kunnan on järjestettävä pakkausjätteen (kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset) erilliskeräys taajamissa vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöiltä viimeistään 1.7.2023. Jätelain mukaan pakkausjätteen kerääminen kiinteistöiltä tapahtuu heinäkuusta 2023 lähtien yhteistoiminnassa pakkausten tuottajien kanssa, ja tuottajat maksavat kunnille korvauksia keräyksestä. Tämän lisäksi pakkausjätteen tuottajan tulee järjestää alueellisia keräyspaikkoja. Pakkausjätteen erilliskeräys Kemien taajamassa vähintään viiden huoneiston asuinkiinteistöiltä käynnistyi kunnan kilpailuttamana 1.6.2023

Lisäksi kunnan on järjestettävä alueellisia vastaanottopaikkoja muille asumisessa syntyville jätteille, joita ei kerätä kiinteistöillä. Uutena kunnan vastuulle tulee tekstiilijätteen ns. poistotekstiilin keräys. Poistotekstiilit ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä vaatteita ja kodin tekstiilejä, jotka voidaan hyödyntää materiaalina. Tekstiilijätteen vastaanotto kunnassa on alkanut vuoden 2024 aikana.

Yhteenveto

Päivitetyt jätehuoltomääräykset sisältävät useita lainsäädännön muutosten vuoksi määräystasolle tuotuja asioita. Esimerkiksi pakkausjätteiden laajennettu erilliskeräys. Nämä asiat eivät ole kunnan jätehuoltoviranomaisen harkintavallassa, vaan lakiin perustuvia.

Keskeisimmät kunnan asukkaaseen vaikuttavat muutokset liittyvät jätteiden lajittelun ja erilliskeräyksen tehostamiseen. Esitetyt muutokset edistävät jätehuollon kierrätystavoitteiden saavuttamista ja kunnallisen yhdyskuntajätehuollon kokonaisjärjestelmän toimivuutta.

 

Tohmajärven ympäristölautakunta

PTV-sisältö

Yhteystiedot

Tuula Honkonen

Vanhusneuvoston jäsen 

Sihteeri

Somessa kuva

Flockler seinä alisivuilla

 

Flockler seinä alisivuilla