Sisältöjulkaisija

angle-left Tohmajärven kunnalle tunnustus avoimesta ja demokraattisesta hallinnosta sekä päätöksenteosta!

Tohmajärven kunnalle tunnustus avoimesta ja demokraattisesta hallinnosta sekä päätöksenteosta!

Tohmajärven kunta on ensimmäisten kuntien joukossa saanut tunnustuksen viiden muun suomalaiskunnan kanssa avoimesta ja demokraattisesta hallinnosta sekä päätöksenteosta.
European Label of Governance Excellence -tunnustus myönnettiin torstaina 30.5 Helsingissä pidetyssä palkintogaalassa.

Euroopan neuvoston ja HAUSin johtama Suomen ELOGE-prosessi alkoi viime syksynä. Hyvä demokraattinen hallinto toimii perustana laadukkaiden julkisten palvelujen tuottamiseen, vastuulliseen resurssien hallintaan ja kansalaisten osallistumiseen paikallisessa päätöksenteossa. Kunnat tekivät hyvin laajan itsearvioinnin ja todensivat osaamistaan ja tekemistään. Viranhaltijoiden, työntekijöiden ja luottamushenkilöiden oman arvioinnin ja lukuisten dokumenttien lisäksi arvioinnissa oli mukana mm. kuntalaisten antama palaute Tohmajärven kunnan toiminnasta.
Tohmajärveltä saatiin yhteensä 133 kuntalaisten vastausta ja 50 viranhaltijoiden/työntekijöiden ja luottamushenkilöiden vastausta. Saatujen vastausten määrä riitti siihen, että kunta eteni ELOGE-prosessin seuraavaan vaiheeseen eli dokumentaation keräämiseen ja arviointiin. Kunnat, jotka pystyivät osoittamaan noudattavansa Euroopan neuvoston ministerikomitean suosittelemaa 12 hyvän hallinnon periaatetta, saivat eurooppalaisen hallinnon arvomerkin. Suomi oli mukana arvioinnissa nyt ensimmäistä kertaa. Päätöksen merkin saamisesta teki suomalaisten organisaatioiden komitea Valtioneuvoston johdolla.

Tohmajärven kunnan erityisen hyvät käytännöt ovat:

1) Suksivuokraamo, josta on mahdollista vuokrata hiihtovälineitä maksutta. Kunta on satsannut runsaasti resursseja erilaisten ulkoliikuntapaikkojen kun-nostamiseen ja rakentamiseen.

2) Kuntalaisten kyselyn tulokset olivat parhaat kaikista hankkeeseen osallistuneista kunnista, ja kiitosta sai erityisesti kunnan aktiivinen tiedottaminen.

3) Tohmajärven kunnassa on innovoitu omanlaisensa osallistavan budjetoinnin muoto ns. valtuutettujen kymppitonnit (valtuutetun henkilökohtainen 10 000 euron kehittämisraha). Prosessiin kuuluu kymppitonnilomake kuntalaisten ideoita varten. Kunnan kehityskohteita ovat palveluiden saavutettavuuden aiheuttamat haasteet sekä alueen elinvoimaisuuden säilyttäminen.

Kokonaisarvosanan laskemiseksi käytettiin painotettua keskiarvoa, jossa otetaan huomioon sekä arvosanat että niiden painotukset.

Tohmajärven kokonaisarvosana lasketaan seuraavasti:
Itsearviointi: 4,976 (painotus 80 %)
Viranhaltijoiden ja työntekijöiden kysely: 3,758 (painotus 10 %)
Luottamushenkilöiden kysely: 4,342 (painotus 10 %)

Kokonaisarvosana on noin 4,8, ja näin ollen se ylittää minimivaatimuksen 3,75

Kiitos hyvästä työstä avoimen ja demokraattisen hallinnon sekä päätöksenteon eteen kaikille kunnan työntekijöille sekä luottamushenkilöille! Erityiskiitos tunnustuksen eteen tehdystä työstä hallintopäällikkö Heidi Pitkäselle ja hallintosihteeri Susanna Rannasalolle! Tohmajärven tunnustusta oli vastaanottamassa kunnahallituksen puheenjohtaja Helena Pakarinen, kunnanjohtaja Mikko Löppönen, hallintopäällikkö Heidi Pitkänen ja hallintosihteeri Susanna Rannasalo

EUROPEAN LABEL OF GOVERNANCE EXCELLENCE -PILOTOINTI HUIPENTUI PALKINTOSEREMONIAAN HELSINGISSÄ: https://haus.fi/ajankohtaista/european-label-of-governance-excellence-pilotointi-huipentui-palkintoseremoniaan-helsingissa/

alla kunnanhallituksen puheenjohtaja Helena Pakarisen kiitospuhe saamasta tunnustuksesta.