Sisältöjulkaisija

angle-left Kunnallistalon ulkovuorauksen remontointi käynnissä

Kunnallistalon ulkovuorauksen remontointi käynnissä

Kunnallistalon ulkovuorauksen remontointi käynnissä

Joulukuussa 2022 valtuusto hyväksyi 226 000 euron investointimäärärahan kunnallistalon/keltaisen talon kunnostamiseen. Määrärahan lisäksi kohteelle on hyväksytty myös valtuutettu Matti Ikosen 10 000 euron kehittämisraha esteettömän luiskan rakentamiseksi kauppakadun puolelle. Ulkopuolen kunnostus on käynnissä ja kohteen tulisi olla valmis kesäkuussa. Perinnerakentamiseen erikoistuneen arkkitehdin ja kohteen projektipäällikkönä toimivan Osmo Karttusen tekemän suunnitelman mukaisesti taloon uusitaan lämpöeristys, ulkovuoraus, ikkunat, ovet ja kunnostetaan katto sekä parannetaan rakennuksen esteettömyyttä rakentamalla luiska. Kunnostamisurakka kilpailutettiin hankintatoimen toimesta ja remontin toteuttaa tohmajärveläinen Rakennussuunnittelu Immonen Oy.

Rakennuksen pohjoispäässä SPR:n vuokratiloista havaittiin alkukesästä lattiasientä, joka oli syntynyt vuokratilasta lähteneestä kosteusvauriosta. Lattiasienen esiintymisalue oli verrattain pieni, lattiasieni on eliminoitu tiloista purkamalla kaikki saastunut materiaali pois. Lisäksi maapohjaan on laitettu Solubor nimistä ainetta estämään lattiasienen ja muun mikrobikasvuston kasvua. Lattia on jätetty avoimeksi talven 2023 ajaksi jälkitarkkailua varten.

Kunnallistalossa on tällä hetkellä viisi vuokralaista. Talon tulevaisuus on herättänyt vuosien saatossa vilkasta keskustelua päätöksenteossa, kuin kuntalaisten keskuudessa. Talon kunnostaminen on yksi osa kunnanvaltuuston hyväksymää kuntakeskuksen yleisilmeen kohentamissuunnitelmaa. Kunnostamisen jälkeen on tarkoitus selvittää hankerahoituksen mahdollisuutta, jolla voitaisiin kehittää talon sisäisiä toimintoja. Suunnitelmissa on ollut rakennuksen alla olevaan luolaan liittyvä hanke, jossa tavoitteena on turvata luolan säilyminen ja rakentaa näyttelyt kunnallistalon ja luolan historiasta. Talon keskeisen sijainnin ja historian vuoksi tilat voisivat toimia kahvilatoiminnassa, johon olisi kytketty mm. Katri Helena museo ja erilaisia näyttelyitä.

”Monesti me ihmiset matkaillessamme hakeudumme katsomaan vanhoja historiallisia kohteita. Porvoossa mennään katsomaan vanhaa Porvoota uusien rakennusten sijasta, Joensuussa yksi suosituimmista kahviloista on kauppaneuvoksen kahvila, joka toimii 1870-vuonna rakennetussa hirsitalossa. Tohmajärvellä kunnallistaloon kytkeytyy iso osa paikkakunnan historiaa, joka varmasti kiinnostaa paikkakunnalla vierailevia. Jos meillä on paikkakunnalla keskellä kuntakeskusta vanha kunnostettu rakennus, josta saisi kahvia ja siellä olisi näyttelyitä, uskon sen oleva yksi houkutin käydä samalla paikkakunnan yrityksissä ja muissa kiinnostavissa kohteissa. Purkaminen olisi ollut toinen vaihtoehto, rapistuneessa nykytilassa rakennuksen yleisilme antaa mielestäni kuvan paikkakunnasta ja rakennuksen omistajasta. Minusta se ei saa olla kuva, joka jää mieleen paikkakunnastamme kunnanjohtaja Mikko Löppönen toteaa”.

 

Kunnanhallitus kävi tutustumassa kunnostuskohteeseen maanantaina 13.11 ennen kunnanhallituksen kokousta. Etuosan ulkovuorauksen alta löytyi alkuperäistä laudotusta.