Sisältöjulkaisija

angle-left Koronatilanteen vaikutus Tohmajärven kunnan palveluihin

Koronatilanteen vaikutus Tohmajärven kunnan palveluihin

Tiedote päivitetty 26.3.2021 / ravintolarajoitusten osalta 30.3.2021

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian tilanne on huonontunut ja alueellinen tilannekuvatyöryhmä katsoo, että maakunta kokonaisuudessaan epidemian kiihtymisvaiheessa. Tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti ja niihin liittyy useita joukkoaltistumisia sekä mahdollisia altistumistilanteita erityisesti Joensuun keskustan liikkeissä ja liikennevälineissä.

Maakunnassa pidetään edelleen voimassa aiemmat suositukset koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tilannekuvatyöryhmän päätös kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä ei suoraan vaikuta muun muassa ravintolarajoituksiin, sillä niistä päättää Valtioneuvosto erillisesti epidemiatilanteen kehittymisen mukaanPäivitys 30.3.2021: Valtioneuvosto on 28.3.2021 määrännyt ravintolat suljettaviksi kolmen viikon ajaksi 29.3.-18.4. myös Pohjois-Karjalassa. Asiakkaat voivat kuitenkin tilata ja hakea ruokaa mukaan ravintoloista sulun aikana. 

Tohmajärven kansalaisopiston kursseja on avattu kurssikohtaisesti harkiten, sisällä järjestettävät ryhmäliikuntakurssit pois lukien. Kursseilla noudatetaan AVI:n kokoontumisrajoituksia sekä voimassa olevia hygieniaohjeita. Alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen https://www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset Alueellisia rajoituksia ja suositukset päivitetään tilannekuvatyöryhmän kokousten jälkeen torstaisin. Seuraava tilannepäivitys viimeistään 30.4.2021

 

Muut Tohmajärven alueella voimassa olevat suositukset

 • Yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on rajattava 20 henkilöön 22.4.2021 saakka.
 • Kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää, suositellaan vältettävän.
 • Yksityistilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön suositellaan, edellyttäen turvavälien ja hygieniaohjeistuksien noudattamista.
 • Kasvomaskien käyttöä suositellaan työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä ja on voimassa myös perusopetuksessa. ikkalan koulussa maskeja käytetään 5. luokasta alkaen ja Maiju Lassilan koulussa 6. luokasta alkaen.
 • Tohmajärven lukiossa on voimassa maskisuositus.
 • Kirjastossa asioidessa noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja maskin käyttöä suositellaan.
 • Musiikkiopiston konsertit järjestetään striimattuina tapahtumina oppilaiden ja perheiden kesken. Konsertteihin ei oteta rajoitusten voimassaollessa yleisöä.
 • Sisätiloissa tapahtuva aikuisten ryhmäliikunta on toistaiseksi keskeytetty.
 • Sisätiloissa tapahtuvissa liikuntaharrastuksissa suositellaan maskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille. Maskia ei tarvitse pitää urheilu-/liikuntasuorituksen aikana eikä pesu- tai pukeutumistiloissa. Ulkopuolisten oleskelua harrastetiloissa tulee välttää.
 • Etätyösuositus on voimassa aina kun mahdollista.
 • Matkustamista kotimaassa ja ulkomailla suositellaan vältettävän.

 

Kunnan toimistoilla asioivia pyydetään käyttämään kasvomaskia. Asioiden hoitaminen onnistuu myös puhelimitse tai sähköpostilla, ja asiointiajan voi varata ennalta soittamalla.

Edelleen on ensiarvoisen tärkeää noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä kahden metrin turvavälejä kaikkialla. Kasvomaskin käyttö on suositeltavaa, mikäli turvavälien pitäminen on mahdotonta. Sairaana ei pidä lähteä asioimaan.

 

Koronaohjeita: https://www.siunsote.fi/korona

 

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämänhetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia sekä maku- ja hajuaistin menettämistä. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon, jos sinulla on lieviäkään oireita.

Ota yhteyttä ja varaa aika näin:

 1. Tee koronavirustaudin Omaolo-oirearvio ja varaa aika koronavirustestiin netissä: www.omaolo.fi.
 2. Jos et voi käyttää nettiä, soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116117. Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!
  • Terveysasemien yhteystiedot
  • Varaudu siihen, että sinut saatetaan ohjata toiselle terveysasemalle ns. infektiovastaanotolle, jos sairastat infektiotautia tai kyse on koronavirustestin ottamisesta. Saat ohjeet puhelimessa omalta terveysasemaltasi. Infektiovastaanotot toimivat Liperissä, Kiteellä, Kontiolahdella, Nurmeksessa, Lieksassa, Ilomantsissa sekä Joensuussa Siilaisen terveysaseman yhteydessä.