Sisältöjulkaisija

angle-left Ahjon kuorrutuskin kunnossa

Ahjon kuorrutuskin kunnossa

Sivistyskeskus Ahjon kuorrutuskin alkaa olla kunnossa eli kyltit, nimet ja opasteet ovat paikoillaan.

Ahjo-tunnuksen on laatinut tohmajärveläinen graafikko Kaisa Jussila yhteistyössä kunnan toimihenkilöiden kanssa. Ahjo-tunnuksen graafinen ilme toistuu Ahjon eri toimijoiden (Maiju Lassilan koulu, Tohmajärven lukio, kansalaisopisto ja kirjasto) omissa tunnuksissa, vain pohjaväri vaihtelee. Keski-Karjalan musiikkiopisto monikuntaisena oppilaitoksena jatkaa omalla erillisellä tunnuksellaan.

Jokainen katsoja tietysti hoksaa, että Ahjo-tunnuksessa tavoitteena on ollut kuvata sulavaa metallia roiskeineen. Ahjo ja Wärtsilä-sali viittaavat niminä tietenkin vahvasti Tohmajärven Värtsilässä (kyllä, niin se oli 1800-luvullakin) syntyneeseen ja kasvaneeseen metalliteollisuuteen. Siellä se Wärtsilä Oyj syntyi ja kasvoi ja myöhemmin kehittyi maailmanlaajuisesti merkittäväksi toimijaksi. Se on mahtava kasvutarina ja sellaisten tarinoiden aiheeksi voi tässä Ahjossamme kuka tahansa tohmajärveläinen lapsi ja nuori kasvaa ja kehittyä.

Ahjon eri "soluja" on nimetty lisäksi viittauksilla pienten kyläkoulujen aikakaudelle. Havukasta löytyvät tilat talon pienimmille eli esikoululaisille ja 1.-2. -luokkalaisille. Jäkäläaho on 3.-4. -luokkalaisten kotipesä ja 5.-6. -luokkalaiset opiskelevat Riihiahossa. Vanhemmat tohmajärveläiset ja historiaa tuntevat tietävät, että nuo ovat kunnassa toimineita vanhoja kyläkouluja ajalta ennen peruskoulun tuloa. Yläkoululaisten aineenopetuksen sekä taito- ja taideaineiden opetustilat on nimetty tavanomaisemmin mm. tilojen löydettävyyden helpottamiseksi.