Taiteilijaresidenssi-alasivun pääsivu

Tohmajärven taiteilijaresidenssi

Tervetuloa Tohmajärvelle!

 

Kesän 2022 taiteilijat on valittu.

Kesäkuussa Katri Helenan elämäkertaa työstää palkittu kirjailija ja dokumentaristi Elina Hirvonen. Hänen teoksiaan on käännetty 13 eri kielelle. Hänen työparinaan on myöskin palkittu toimittaja ja kirjailija Johanna Vehkoo. ​​Hän kirjoittaa sarjakuvaromaania vanhemmuudesta.

Heidän jälkeensä Kipinään saapuu taiteilija Sanna-Pauliina Vaarala. Hän tekee suurikokoisia, osittain kolmiulotteisia tekstiilitaideteoksia tilkkutekniikan menetelmiä soveltaen. Samaan aikaan kansainvälisen uran tanssijana sekä koreografina luonut tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström työskentele yhden koreografian parissa.

Heinäkuussa talossa työskentelee musiikkipedagogi ja muusikko Jessika Lampi tehden käynnissä olevia projektejaan. Niissä hän tutkii luonnon ja tieteen antamia impulsseja musiikin tekemiseen. Viimekesäisen vieraamme, kääntäjä Alzbeta Stollovan saapuminen Suomeen siirtyi täksi kesäksi. Hän työskentelee suomalaisen lastenkirjallisuuden parissa. Hän on kääntänyt mm. useita Timo Parvelan Ella-kirjoja.

Elokuun alussa residenssissä vierailee kirjailija, toimittaja Ville Ropponen, joka kirjoittaa Karjalaa, karjalan kieltä ja karjalaisuutta käsittelevää tietokirjaa. Silloin säveltäjä ja pianisti Anniina Lehtinen säveltää ja valmistelee ääni-installaatioteosta, jonka tuotoksessa kuullaan kenties Tohmajärven ääniä. Teos kiertää Lehtisen tulevissa näyttelyissä ympäri Suomen.

 

Asuminen residenssissä

Residenssi on vanha Kemien kansakoulu, joka on talvisin kansalaisopiston ja musiikkiopiston käytössä. Opistotalo Kipinä sijaitsee Tohmajärven keskustassa osoitteessa Kirkkotie 16, 82600 Tohmajärvi. Taiteilijan käytettävissä on kuvataideluokka, keramiikkauuni, kangaspuut, tanssisali sekä piano. Musiikkiopistolta on lainattavissa myös muita instrumentteja. Tilat on äänieristetty.

Kahdelle taiteilijalle on varattu oma makuuhuone liinavaatteiden kera sekä jaettu kylpyhuone. Yhteisessä käytössä olevasta keittiöstä löytyy perustarvikkeet ruuanlaittoon sekä mikro, liesi ja uuni. Pesukone on käytettävissä.

Talon takaa löytyvät pururadat ja luonto- sekä patikointi- ja pyöräilypolut, ja yhdessä viereisen museoalueen ja kahvilan kanssa talo muodostaa laajan puutarhamaisen piha-alueen. Kävelymatkan päässä on kaksi ruokakauppaa. Residenssissä on kaksi vanhaa polkupyörää. Vuokrattavissa on sähköavusteisia polkupyöriä sekä fatbikeja.

Asuminen residenssissä on taiteilijalle maksutonta. Vastineeksi residenssiajasta voi jättää jonkinlaisen jäljen Tohmajärvelle: järjestää esimerkiksi työpajan, taiteilijatapaamisen tai -esittelyn, esiintymisen tai lahjoittaa vaikkapa teoksen.

Halutessaan voi myös tehdä matkoja Venäjän puolelle. Tohmajärveltä saa viisumin kätevästi, ja Niiralan raja-asema on myös Tohmajärvellä.

 

Hakuohjeet

Hakuaika kesän 2022 taiteilijaresidenssiin on 1.10.-30.11.2022. Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi joko postitse osoitteeseen Tohmajärven kunta, Kulttuuritoimi / Taiteilijaresidenssi, Järnefeltintie 1, 82600 Tohmajärvi tai sähköpostilla tohmajarvenresidenssi@gmail.com.

 

Hakuperustelut ja päätökset

Residenssiin valitaan työskentelemään yhteensä 2-4 taiteilijaa. Ideana on, että samaan aikaan työskentelee 2 eri alan taiteilijaa.

 

Tietoa residenssistä

Lisätietoja yhteyshenkilöltä Kaisa Jussilalta 040 771 0729 / tohmajarvenresidenssi@gmail.com.

 

 

                                                                       

 

Lisätietoa Tohmajärvestä

www.tohmajarvi.fi

www.tohmajarviseura.fi

www.visitkarelia.fi/fi/Kohteet/Tohmajarvi

 

Taiteilijaresidenssin sijainti

      Opistotalo Kipinä
      Kirkkotie 16
      82600 Tohmajärvi

Kysyttävää residenssistä?

Kaisa Jussila yhteyshenkilö 040 771 0729 tohmajarvenresidenssi@gmail.com.
Liisa Mäenpää Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja liisa.maenpaa@tohmajarvi.fi 0401054110