Varautuminen sähkökatkoihin

Sähkökatkoksiin varautuminen

Koostamme tälle sivulle kuntalaisille tietoa ja ohjeita mahdollisiin talven sähkökatkoihin varautumisesta. Tohmajärven kunnan koulut, päiväkodit, terveyspalvelut, kirjasto ja muut kuntalaisen arjen tärkeät palvelut tiedottavat mahdollisista muutoksista asiointi- ja palveluaikoihin ennakkoon ja laajasti eri tiedotusvälineissä.

 

Mistä sähköpula johtuu?
Sähköpula syntyy, kun sähkönkulutus nousee suuremmaksi kuin mitä Suomessa pystytään energiaa tuottamaan ja ulkomailta tuomaan. Tällöin Suomen sähköverkoista vastaava Fingrid joutuu aloittamaan sähkönjakelun rajoitustoimenpiteet. Kuluttajiin asti ulottuvaa sähkönjakelun katkaisua vältetään mahdollisimman pitkään ja kuluttajien sähköjä katkaistaan vasta, kun kaikki muut keinot on käytetty.

Vaikka sähköpula on vielä epätodennäköinen tilanne, on siihen meidän kaikkien varauduttava, niin kunnan palveluissa kuin omissa kodeissamme.

 

Säästetään yhdessä sähköä
Pystymme pienentämään sähköpulan riskiä käyttämällä sähköä säästeliäästi. Kulutus on korkeinta arkiaamuisin sekä iltapäivän tunteina.

Energiansäästövinkit koteihin:

  • Alenna reilusti lämpötilaa kaikista aputiloista (esim. varastot, autotalli) sekä asuinhuoneista, joita ei käytetä aktiivisesti. Tutki, ettei ovissa ja ikkunoissa ole vedonlähteitä, tiivistä tarvittaessa.
  • Pyöritä asianpesukoneet ja pyykinpesukoneet täysinä. Astianpesukoneet säästävät vettä verrattuna käsitiskeihin.
  • Käy suihkussa ripeästi ja ota malttia saunalöylyihin. Säädä kylpytilan lattialämmitys siten, että se tuntuu jalan alla neutraalilta. Pidä kylpyhuoneen ovea kiinni, jottei lattialämpö karkaa.
  • Säädä ja käytä ilmanvaihtoa oikein ja tarpeen mukaan. Ilmanvaihdon suodattimien pesu tai vaihto raikastaa sisäilmaa ja vähentää energiahukkaa.
  • Sammuta kodinkoneet ja viihdelaitteet laitteet, joita ei käytetä. Irrota laturit verkkovirrasta latauksen päätyttyä.
  • Sähköyhtiöt tarjoavat sähkönseurantaan verkkopalveluita, joissa näkee tarkasti kuinka paljon sähköä kuluu kodissa eri aikoina, jopa tunnin tarkkuudella.

 

Kiertävästä sähkökatkosta tiedotetaan ennakkoon
Kiertävistä alueellisista sähkökatkoista tiedottaa alueellinen sähkönsiirtoyhtiö, joka Tohmajärvellä on PKS Sähkönsiirto Oy. PKS Sähkönsiirto Oy tiedottaa mahdollisista sähkökatkoksista viestintäkanavissaan. Myös valtakunnalliset ja paikalliset uutismediat, julkiset toimijat kuten kunnat, uutisoivat ja ohjeistavat katkoista.

 

Sähkönjakelun rajoitustoimenpiteisiin joudutaan siirtymään vasta sen jälkeen, kun kaikki markkinaehtoiset toimenpiteet on toteutettu ja häiriöihin varatut varavoimalaitokset ovat käytössä. Nopeissa muutoksissa sähköenergian toimitus voi katkea varoituksetta. Fingrid on ilmoittanut, että mahdolliset sähkökatkot toteutetaan hallitusti, ennakkoon tiedottaen, kahden tunnin kiertävinä katkoina eri puolilla Suomea. Katkon todennäköinen ajoitus on klo 8–10 ja klo 17–19 välillä, jolloin kulutus on suurimmillaan. Kriittisemmät kuluttajat, kuten sairaalat, eivät joudu irtikytkennän kohteeksi.

 

Kotivara sähkökatkon varalle
Paras tapa varautua kiertävään sähkökatkoon on hankkia kotiin ylimääräistä ruokaa, juomavettä, pattereilla toimiva taskulamppu/valolähde ja patteriradio. Pidä huolta myös läheisistäsi, ja varmista että heillä on riittävästi tietoa ja kotivara.

Huomioi nämä:

  • Hanaveden tulo jatkuu yleensä lyhyen sähkökatkon ajan, mutta jos katko on tiedossa laajoilla alueilla, vältä vedenkäyttöä, jotta viemäriverkostot eivät kuormitu. Vesihuoltolaitosten varautumisesta huolimatta sähkökatkot voivat kuitenkin keskeyttää veden tulon. Juomavettä on hyvä varata noin 3 litraa henkilöä kohden. Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun ja vesijohtovettä on turvallista juoda
  • WC:tä ei suositella vedettäväksi katkon aikana. Pönttöön voi asentaa roskapussin, johon tehdään tarpeet ja viedään sekajätteeseen.
  • Puhelin- ja mobiiliverkkoyhteydet pitäisi toimia lyhyen kiertävän sähkökatkon aikana. Verkot voivat kuitenkin ruuhkautua. Kokoontumispaikka kannatta sopia ennakkoon pidempien katkojen varalta.
  • Osa kaupoista voi toimia kiertävän katkon aikana varavoimalla. Pankkiautomaatit ja polttoainepumput eivät toimi ilman sähköä. Bussit, laivat ja lentokoneet kulkevat, useimmat junat eivät. Liikenne- ja katuvalot sammuvat.

 

Uutiset

angle-left EUROPARLAMENTTIVAALIT 2024 TOHMAJÄRVELLÄ

EUROPARLAMENTTIVAALIT 2024 TOHMAJÄRVELLÄ

EUROPARLAMENTTIVAALIT  2024 TOHMAJÄRVELLä

ENNAKKOÄÄNESTYS

Vuoden 2024 Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys toimitetaan ajalla 29.5.2024-4.6.2024 seuraavasti:

Liikuntahalli, yläaula, Kirkkotie 10 , Sepon paja  82600 Tohmajärvi

 

Avoinna:

keskiviikko                      29.5.2024  klo 9.00-15.00

torstai                             30.5.2024  klo 9.00-15.00

perjantai                          31.5.2024  klo 9.00-15.00

lauantai                           1.6.2024    klo 10.00-14.00

sunnuntai                        2.6.2024    klo 10.00-14.00

maanantai                       3.6.2024    klo 12.00-18.00

tiistai                               4.6.2024    klo 12.00-18.00

 

KOTIÄÄNESTYS

Äänioikeutettu henkilö, jonka kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse äänestys- eikä ennakkoäänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia, saa äänestää ennakolta kotonaan, siinä kunnassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kotikunnakseen. Samassa osoitteessa asuva omaishoitajasopimuksen tehnyt omaishoitaja voi myös äänestää samalla kertaa.

Ilmoittautuminen kotiäänestykseen tapahtuu kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 28.5.2024 klo 16.00 keskusvaalilautakunnan sihteeri Pirjo Rouviselle os. Järnefeltintie 1, 82600 TOHMAJÄRVI tai puh. 040 105 4103.

Ilmoittautumislomake on saatavana Tohmajärven kunnanvirastolta ja kunnan www. sivulta.

Edellisissä vaaleissa kotiäänestyksen suorittanut äänioikeutettu saa ilmoittautumislomakkeen postitse.

 

VAALITOIMITUS

Sunnuntaina 9.6.2024, toimitettavien Europarlamenttivaalien äänestyspaikat ovat seuraavat:

 

Äänestysalue           Äänestyspaikka                                 Osoite

 

1.Keskinen              Sivistyskeskus Ahjo, Wärtsilä-sali           Kirkkotie 10

 

2. Itäinen                 Ent. Niiralan kauppa                               Rajantie 690

 

3. Läntinen              Tikkalan koulu                                       Särkilahdentie 224

 

Vaalitoimitus alkaa kullakin äänestyspaikalla vaalipäivänä klo 9.00 ja jatkuu yhtäjaksoisesti

klo 20.00:een.

Ennakkoäänestyspaikka ja vaalipäivän äänestyspaikat ovat kaikki esteettömiä.

 

Europarlamenttivaalien kaikissa äänestystavoissa noudatetaan voimassa olevia hygienia- ja turvasuosituksia.

 

ÄÄNIOIKEUS

Jos äänestäjä haluaa tietoa äänioikeudestaan tai äänestyspaikasta, hän voi olla yhteydessä Digi- ja väestötietovirastoon p. 029 5536370 virastoaikana.

VAALIEN ULKOMAINONTA 

Alkaa keskiviikkona 22.5.2024. Kullekin ehdokasasettajalle järjestetään vaalitaulutila. Tarkemmat ohjeet saa keskusvaalilautakunnan sihteeriltä.

Lisätietoa kaikista vaaleihin liittyvistä asioista antaa keskusvaalilautakunnan sihteeri Pirjo Rouvinen p. 040 105 4103 pirjo.rouvinen@tohmajarvi.fi

Tietoa Europarlamenttivaaleista saa myös oikeusministeriön vaalit-sivulla, www.vaalit.fi.

PTV-sisältö

PKS Sähkönsiirto Oy: Mikä on sähköpula?

Fingrid: Suomen sähköverkon tilanne

Viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille (72 tuntia)