Varautuminen sähkökatkoihin

Sähkökatkoksiin varautuminen

Koostamme tälle sivulle kuntalaisille tietoa ja ohjeita mahdollisiin talven sähkökatkoihin varautumisesta. Tohmajärven kunnan koulut, päiväkodit, terveyspalvelut, kirjasto ja muut kuntalaisen arjen tärkeät palvelut tiedottavat mahdollisista muutoksista asiointi- ja palveluaikoihin ennakkoon ja laajasti eri tiedotusvälineissä.

 

Mistä sähköpula johtuu?
Sähköpula syntyy, kun sähkönkulutus nousee suuremmaksi kuin mitä Suomessa pystytään energiaa tuottamaan ja ulkomailta tuomaan. Tällöin Suomen sähköverkoista vastaava Fingrid joutuu aloittamaan sähkönjakelun rajoitustoimenpiteet. Kuluttajiin asti ulottuvaa sähkönjakelun katkaisua vältetään mahdollisimman pitkään ja kuluttajien sähköjä katkaistaan vasta, kun kaikki muut keinot on käytetty.

Vaikka sähköpula on vielä epätodennäköinen tilanne, on siihen meidän kaikkien varauduttava, niin kunnan palveluissa kuin omissa kodeissamme.

 

Säästetään yhdessä sähköä
Pystymme pienentämään sähköpulan riskiä käyttämällä sähköä säästeliäästi. Kulutus on korkeinta arkiaamuisin sekä iltapäivän tunteina.

Energiansäästövinkit koteihin:

 • Alenna reilusti lämpötilaa kaikista aputiloista (esim. varastot, autotalli) sekä asuinhuoneista, joita ei käytetä aktiivisesti. Tutki, ettei ovissa ja ikkunoissa ole vedonlähteitä, tiivistä tarvittaessa.
 • Pyöritä asianpesukoneet ja pyykinpesukoneet täysinä. Astianpesukoneet säästävät vettä verrattuna käsitiskeihin.
 • Käy suihkussa ripeästi ja ota malttia saunalöylyihin. Säädä kylpytilan lattialämmitys siten, että se tuntuu jalan alla neutraalilta. Pidä kylpyhuoneen ovea kiinni, jottei lattialämpö karkaa.
 • Säädä ja käytä ilmanvaihtoa oikein ja tarpeen mukaan. Ilmanvaihdon suodattimien pesu tai vaihto raikastaa sisäilmaa ja vähentää energiahukkaa.
 • Sammuta kodinkoneet ja viihdelaitteet laitteet, joita ei käytetä. Irrota laturit verkkovirrasta latauksen päätyttyä.
 • Sähköyhtiöt tarjoavat sähkönseurantaan verkkopalveluita, joissa näkee tarkasti kuinka paljon sähköä kuluu kodissa eri aikoina, jopa tunnin tarkkuudella.

 

Kiertävästä sähkökatkosta tiedotetaan ennakkoon
Kiertävistä alueellisista sähkökatkoista tiedottaa alueellinen sähkönsiirtoyhtiö, joka Tohmajärvellä on PKS Sähkönsiirto Oy. PKS Sähkönsiirto Oy tiedottaa mahdollisista sähkökatkoksista viestintäkanavissaan. Myös valtakunnalliset ja paikalliset uutismediat, julkiset toimijat kuten kunnat, uutisoivat ja ohjeistavat katkoista.

 

Sähkönjakelun rajoitustoimenpiteisiin joudutaan siirtymään vasta sen jälkeen, kun kaikki markkinaehtoiset toimenpiteet on toteutettu ja häiriöihin varatut varavoimalaitokset ovat käytössä. Nopeissa muutoksissa sähköenergian toimitus voi katkea varoituksetta. Fingrid on ilmoittanut, että mahdolliset sähkökatkot toteutetaan hallitusti, ennakkoon tiedottaen, kahden tunnin kiertävinä katkoina eri puolilla Suomea. Katkon todennäköinen ajoitus on klo 8–10 ja klo 17–19 välillä, jolloin kulutus on suurimmillaan. Kriittisemmät kuluttajat, kuten sairaalat, eivät joudu irtikytkennän kohteeksi.

 

Kotivara sähkökatkon varalle
Paras tapa varautua kiertävään sähkökatkoon on hankkia kotiin ylimääräistä ruokaa, juomavettä, pattereilla toimiva taskulamppu/valolähde ja patteriradio. Pidä huolta myös läheisistäsi, ja varmista että heillä on riittävästi tietoa ja kotivara.

Huomioi nämä:

 • Hanaveden tulo jatkuu yleensä lyhyen sähkökatkon ajan, mutta jos katko on tiedossa laajoilla alueilla, vältä vedenkäyttöä, jotta viemäriverkostot eivät kuormitu. Vesihuoltolaitosten varautumisesta huolimatta sähkökatkot voivat kuitenkin keskeyttää veden tulon. Juomavettä on hyvä varata noin 3 litraa henkilöä kohden. Sähkökatko ei vaikuta hanaveden laatuun ja vesijohtovettä on turvallista juoda
 • WC:tä ei suositella vedettäväksi katkon aikana. Pönttöön voi asentaa roskapussin, johon tehdään tarpeet ja viedään sekajätteeseen.
 • Puhelin- ja mobiiliverkkoyhteydet pitäisi toimia lyhyen kiertävän sähkökatkon aikana. Verkot voivat kuitenkin ruuhkautua. Kokoontumispaikka kannatta sopia ennakkoon pidempien katkojen varalta.
 • Osa kaupoista voi toimia kiertävän katkon aikana varavoimalla. Pankkiautomaatit ja polttoainepumput eivät toimi ilman sähköä. Bussit, laivat ja lentokoneet kulkevat, useimmat junat eivät. Liikenne- ja katuvalot sammuvat.

 

Uutiset

angle-left EUROPARLAMENTTIVAALIMAINONTA 2024

Europarlamenttivaalimainonta 2024

TOHMAJÄRVEN KUNTA                                                                                                  13.5.2024

Keskusvaalilautakunta

p. 040 105 4103                                                                                                                                              

 

EUROPARLAMENTTIVAALIMAINONTA 2024

Suositus vaalimainonnasta on, että ulkomainonta aloitetaan viikkoa ennen ennakkoäänestyksen alkua eli keskiviikkona 22.5.2024.

Tekninen toimi pystyttää mainostelineet viikon 21 alussa seuraaviin paikkoihin:

 1. Tori, kunnallistalon puoleinen sivu, mainokset torille päin, Talluksentie 3
 2. Ravintola Kotipirtin piha-alue, Talluksentie 26
 3. Onkamon vanha koulu, ekopiste, Onkamontie 341
 4. Värtsilän koulu, Värtsiläntie 119

 

Mainosten alustat toimitetaan opistotalo Kipinään (Kirkkotie 16), jonka aulassa mainokset voi liisteröidä maanantaista 20.5.2024 perjantaihin 24.5.2024 klo 9.00–18.00.  Liisterit ja sudit ovat kunnan puolesta.

Mainostelineessä on 1 paikka/ehdokasasettaja.

Ehdokasasettajien tulee huolehtia myös mainosten kiinnityksestä telineisiin.

Mainokset asetetaan telineisiin vasemmalta oikealle.

 

Vaalimainokset poistetaan telineistä kunnan toimesta viikon sisällä vaaleista.

 

Terveisin

PIRJO ROUVINEN

Pirjo Rouvinen, keskusvaalilautakunnan sihteeri

pirjo.rouvinen@tohmajarvi.fi

PTV-sisältö

PKS Sähkönsiirto Oy: Mikä on sähköpula?

Fingrid: Suomen sähköverkon tilanne

Viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille (72 tuntia)