Rajapuomi

Niiralan rajanylityspaikka

Niiralan rajanylityspaikka - portti itään ja länteen

Tohmajärven Niiralassa sijaitseva EU:n itäisin kansainvälinen raja-asema on Suomen ja Venäjän välisistä rajanylityspaikoista neljänneksi vilkkain Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran jälkeen. Raja-asema on auki ympäri vuorokauden. Tohmajärven keskustasta raja-asemalle on matkaa 18 km. Vuonna 2010 rikkoontui miljoonan ylittäjän raja ja vuonna 2013 ylittäjiä oli ennätykselliset 1,6 miljoonaa. Vuonna 2017 rajanylittäjiä oli runsaat 1,2 miljoonaa.

Sortavalan kaupunkiin on rajalta vain 68 kilometriä. Niiralasta matkustat sujuvimmin Petroskoihin ja Laatokan rannoille kuten tietenkin myös Valamon luostarisaarelle. Aivan lähialueilla Sortavalaan vievän tien varrella kiinnostava käyntikohde on Ruskealan marmorilouhos. Tieyhteys myös Pietariin on parantumassa vaiheittain.

Niirala on elintärkeä kuljetusväylä elinkeinoelämälle. Niiralan kautta kuljetukset toimivat sujuvasti sekä kumipyörillä että rautateitse. Rautateitse Niiralan kautta kuljetetaan mm. Stora Enson Uimaharjun tehtaiden tuottamaa liukosellua Kiinaan saakka. Suomeen tuodaan erityisesti puuta ja kemikaaleja.

Rajanylittäjiä Niiralassa palvelee Itähuolinta, josta löytyy matkailuneuvonta, tax-free palautuspiste, huolintapalvelut, lahjatavaramyymälä, kahvio, posti ja apteekin palvelupiste. Cafe Elja tarjoaa kahvila- ja lounaspalvelua. Majoituspalveluja tarjoavat Majatalo Raja ja Jänisjoen tuvat.

Tohmajärven kunnan tavoitteena on kehittää Niiralan yritystoimintaa ja palveluita. Kunnalla on alueella tarjolla tontteja kaupalle sekä teollisuuden ja logistiikan yritystoiminnalle. Pohjois-Karjalan maakuntakaavassa on alueelle vahvistettu varaus vähittäiskaupan suuryksikön perustamiseen.

Kun kiinnostut Niiralasta, ota yhteyttä projektipäällikkö Birgitta Väisäseen (puh. 040 120 6787), vs.kunnanjohtaja Mikko Löppöseen (puh. 040 105 4001) tai kehittämispäällikkö Anne-Maarit Hyttiseen (puh. 040 105 4013).

Tutustu Niiralan yrittäjälle tarjoamiin mahdollisuuksiin www.shoppingvillage.fi -sivuilla!

Rajaviranomaisten yhteystiedot:

Niiralan rajatarkastusasema
Rajantie 821, 82675 Niirala
0295 412 370
Rajavartiolaitoksen kotisivut

Niiralan tullitoimipaikka
Rajantie 821, 82675 Niirala
0295 527 021, niiralantulli@tulli.fi
Tullin kotisivut

Yhteystiedot

PTV-sisältö

Somessa kuva

Flockler seinä alisivuilla