Kunnanjohtajan tervehdys alisikuva

Kunnanjohtajan tervehdys leipäteksti

Tervehdys!

Tohmajärvellä menee nyt mukavasti. Ennakkotiedot kertovat, että kunta sai vuonna 2020 muuttovoittoa. Ja mikäpä tänne on tullessa ja täällä ollessa. Sivistyskeskus Ahjo, kuntamme ylpeys, otettiin käyttöön vuoden alkajaisiksi. Siellä toimii esiopetus, Maiju Lassilan koulu ja lukio, kansalaisopisto, kirjasto ja musiikkiopisto. Wärtsilä-salissa järjestetään juhlat ja talosta löytyy tilaa iltaisin ja viikonloppuisin muullekin harraste- ja järjestötoiminnalle. Lähiympäristöstä löytyvät monipuoliset, osin täysin uudet liikuntapaikat. Tikkalassa, 6-tien varrella, melkein Joensuun esikaupunkialueella on vuonna 2006 rakennettu kyläkoulu ja vuonna 2019 valmistunut päiväkoti. Ja maaseutumaisessa kunnassamme viihtyisää ja luonnonläheistä kyläasumista löytyy eri puolilta.

Tohmajärvellä tuotetaan maitoa ja mahlaa, rajaturvallisuutta, puuta ja paljon muuta. Kehittyneet maaseutuelinkeinot ja Niiralan kansainvälinen rajanylityspaikka ovat vahvuuksiamme, karjalaiset vaara- ja lehtomaisemat ja monet merkkihenkilöt erikoisuuksiamme.

Tohmajärven maaperältä on lähtöisin yksi maamme merkittävimmistä teollisuusyrityksistä Wärtsilä. Täältä ovat ponnistaneet myös suomalaisuustaistelija Alexander Järnefelt, kansalliskirjailija Maiju Lassila, sotasankari K.L.Oesch, hiihtäjälegenda Siiri Rantanen, sinivalkoinen ääni Katri Helena ja keihäsmestari Seppo Räty. Eivätkä tässä olleet vielä kaikki mainitsemisen arvoiset kuuluisuutemme.

Tohmajärven suurimpia työnantajia ovat kunta, rajavartiolaitos, tulli ja sote-palveluiden tuottajamme Siun sote. Metallista niin paperi- kuin kaivoskoneisiinkin osia sorvaava Power Tech Group on merkittävin teollisuusyrityksemme. Erikoisuuksiamme on tohmajärveläistä koivunmahlaa maailman ääriin toimittava Nordic Koivu. Puunjalostusteollisuutta ja energiantuotantoa palvelevat logistiikkayritykset ovat myös merkittäviä työllistäjiä. Monen tohmajärveläisen työt ovat rajan takana, Venäjän Karjalassa tai naapurikunnissa.

Kuntamme runsaasta 4.300 asukkaasta (1.1.2021) noin kolmannes on työssä, kolmannes eläkkeellä ja kolmannes koulun penkillä tai työtä etsimässä. Asukkaistamme runsaat 200 puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin Suomen virallisia kieliä, useimmat heistä ovat tulleet Venäjältä.

Niiralan rajanylityspaikka avautui henkilöliikenteelle virallisesti vuonna 1992. Vuonna 2019 Niiralan kautta rajan ylitti lähes 1,2 miljoonaa matkustajaa. Tohmajärvi on osa Laatokan Karjalaa ja alueen ihmiset hyödyntävät lähialueen palvelutarjontaa rajan molemmin puolin.

Tohmajärvi on hyvä paikka asua, jos arvostaa väljyyttä ja vapautta, mutta myös toimivia palveluita. Näiltä sivuilta löydät toivottavasti kaiken olennaisen, mitä Tohmajärvellä on tarjottavana asukkaalle kuin matkailijallekin. Tietysti toivon, että moni katselee sivujamme haaveenaan muutto tänne ja yrittäminen Tohmajärvellä. Pelkän netin varaan ei tarvitse jäädä. Meillä on tarjolla vielä palvelua myös ihmiseltä ihmiselle. Ota reippaasti yhteyttä!

PTV-sisältö

Somessa kuva

Flockler seinä alisivuilla