Korona alisikuva

Koronatilanteen vaikutus Tohmajärven kunnan palveluihin

Koronatilanteen vaikutus Tohmajärven kunnan palveluihin

 
 

Tiedote päivitetty 19.11.2021

Koronaepidemiatilanne on menossa huonompaan suuntaan. Pohjois-Karjalakin koronavirustartuntojen määrä on nousussa, mutta sairaalakuormitus on pysynyt toistaiseksi vähäisenä. Tohmajärvellä koronatilanne on pysynyt toistaiseksi rauhallisena, mutta Pohjois-Karjalassa on todettu useita joukkoaltistumisia viime viikkojen aikana kouluissa, harrastusryhmissä ja yksityistilaisuuksissa. Laajat joukkoaltistumiset voivat muuttaa tilannetta nopeastikin.

Tällä hetkellä Pohjois-Karjalassa ei ole voimassa yleisötilaisuuksia tai ravintoloita koskevia rajoituksia, minkä vuoksi myöskään koronapassi ei ole tällä hetkellä käytössä maakunnassa. Jos koronatilanne pahenee voi koronapassin käyttö tulla ajankohtaiseksi. 

Paras tapa suojautua koronavirukselta on ottaa koronarokote.

Maski on edelleen kaikille tarpeellinen, kun ollaan paikoissa, joissa on paljon muitakin ihmisiä. Rokottamattomat ovat tällä hetkellä suurimmassa vaarassa sairastua, heidän varsinkin kannattaa edelleen käyttää maskia. Työpaikoilla suositellaan maskien käyttöä Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan.

Koronatestissä on tärkeää käydä lievissäkin oireissa, jos ei ole täyttä rokotussuojaa tai jos tietää tai epäilee altistuneensa koronavirukselle.

Pohjois-Karjalassa voimassa olevat alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset."

 

Tohmajärven alueella voimassa olevat suositukset

 • Kasvomaskien käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa, jossa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan.
 • Harkitse maskin käyttöä etenkin, jos sinulla ei ole riittävää suojaa koronatautia vastaan.
 • Työpaikoilla suositellaan maskien käyttöä Työterveyslaitoksen ohjeiden mukaan.
 • Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestettäessä tulee noudattaa lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt, kuten mm. mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja tilojen puhdistamiseen. 
 • ELY-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä suositellaan vahvasti maskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille matkustajille.
 • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudattamaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja huolehtimaan käsi- ja yskimishygieniasta.

 

Varhaiskasvatus ja koulut toimivat normaalisti lähiopetuksessa, kuten musiikkiopistokin. Koulujen maskisuosituksesta luovuttiin 1.11. alkaen. Oppilaitokset ja varhaiskasvatus tiedottavat ja ohjeistavat oppilaitaan ja asiakkaitaan mahdollisista koronatilanteesta johtuvista toimista.

Linkistä löytyvät varhaiskasvatuksen ja opetustoimen koronaohjeet, päivitetty 19.11.2021

Asioiden hoitaminen kunnan virastoissa onnistuu myös puhelimitse tai sähköpostilla, ja asiointiajan voi varata ennalta soittamalla.

On edelleen tärkeää noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä kaikkialla. Oireisena tai sairaana ei pidä mennä hoitoon, kouluun, töihin eikä harrastuksiin. Tämä koskee edelleen niin rokotettuja kuin rokottamattomiakin

 

Koronaohjeita: https://www.siunsote.fi/korona

https://www.siunsote.fi/-/situacia-s-koronavirusom-v-severnoj-karelii-ulucsilas-

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

 • Katso tarkemmat ohjeet täyden rokotesarjan saaneiden, koronavirustaudin sairastaneiden sekä alle 12-vuotiaiden lasten koronavirustesteistä: www.siunsote.fi/koronatestit

Ota yhteyttä ja varaa aika koronatestiin näin:

 1. Tee koronavirustaudin Omaolo-oirearvio ja varaa aika koronavirustestiin netissä: www.omaolo.fi.
 2. Jos et voi käyttää nettiä, soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116117. Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!
  • Katso terveysasemien yhteystiedot
  • Varaudu siihen, että sinut saatetaan ohjata toiselle terveysasemalle koronatestiin. Saat ohjeet puhelimessa omalta terveysasemaltasi. Koronatestejä otetaan terveysasemilla Liperissä, Kiteellä, Kontiolahdella, Nurmeksessa, Lieksassa, Ilomantsissa sekä Joensuussa Siilaisen terveysaseman yhteydessä. 

 

 

Somessa kuva

Flockler seinä alisivuilla