Korona alisikuva

Koronatilanteen vaikutus Tohmajärven kunnan palveluihin

Koronatilanteen vaikutus Tohmajärven kunnan palveluihin

 
 

Tiedote päivitetty 24.9.2021

 

Pohjois-Karjala on koronapandemian perustasolla. Maakuntamme koronatilanne on rauhallinen, mutta rokotuskattavuudessa on vielä parannettavaa etenkin nuorten aikuisten osalta. 

Siun sote on muuttanut koronavirustestaukseen liittyviä ohjeistuksiaan valtakunnallisten linjausten mukaisesti. Jatkossa molemmat koronavirusrokotteet saaneita tai edeltävän puolen vuoden sisällä koronavirustaudin sairastaneita ei automaattisesti testata koronaviruksen varalta.

Koronavirustestiin ohjataan kuitenkin edelleen myös täyden rokotesarjan saaneet henkilöt, jos he ovat altistuneet koronavirukselle ja heillä on siihen sopivia oireita. Myös muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden työntekijät ja asukkaat sekä vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat henkilöt testataan edelleen lievissäkin oireissa.

Koronavirustesteihin pääsee edelleen ensisijaisesti verkossa toimivan Omaolo-palvelun kautta. Jos netin käyttö on mahdotonta tai on epävarma omasta tilanteestaan, voi ajan koronavirustestiin varata myös omalta terveysasemalta.

 

Alueelliset suositukset ja rajoitukset on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen https://www.siunsote.fi/alueelliset-suositukset-ja-rajoitukset

 

Tohmajärven alueella voimassa olevat suositukset

 • Kasvomaskin käyttösuositus kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.
 • Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokoontumisia järjestettäessä tulee noudattaa lainsäädännön velvoittamat hygieniakäytännöt, kuten mm. mahdollisuus käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitämiseen ja tilojen puhdistamiseen. (ei voimassaolevaa kokoontumisrajoitusta)
 • ELY-keskuksen järjestämässä joukkoliikenteessä edellytetään maskin käyttöä kaikilta yli 12-vuotiailta matkustajilta 29.3.2020 alkaen.
 • Kaikessa harrastustoiminnassa suositellaan noudattamaan yleisiä hygieniaohjeistuksia ja käyttämään mahdollisuuksien mukaan kasvomaskia.
 • Suositellaan etätyön tekemistä aina kun mahdollista

 

Varhaiskasvatus toimii normaalisti ja koulujen lukuvuosi on alkanut normaalisti lähiopetuksessa, kuten musiikkiopistossakin. Oppilaitokset ja varhaiskasvatus tiedottavat ja ohjeistavat oppilaitaan ja asiakkaitaan mahdollisista koronatilanteesta johtuvista toimista.

Linkistä löytyvät varhaiskasvatuksen ja opetustoimen koronaohjeet, päivitetty 24.9.2021

Kirjastossa tai kunnan toimistoilla asioivia pyydetään käyttämään kasvomaskia. Asioiden hoitaminen onnistuu myös puhelimitse tai sähköpostilla, ja asiointiajan kunnan toimistoihin voi varata ennalta soittamalla.

On ensiarvoisen tärkeää noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa sekä turvavälejä kaikkialla. Sairaana ei pidä lähteä asioimaan.

 

Koronaohjeita: https://www.siunsote.fi/korona

https://www.siunsote.fi/-/situacia-s-koronavirusom-v-severnoj-karelii-ulucsilas-

Jos epäilet koronavirustartuntaa

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha tai nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus tai väsymys, lihaskivut, kurkkukipu tai kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

 • Katso tarkemmat ohjeet täyden rokotesarjan saaneiden, koronavirustaudin sairastaneiden sekä alle 12-vuotiaiden lasten koronavirustesteistä: www.siunsote.fi/koronatestit

Ota yhteyttä ja varaa aika koronatestiin näin:

 1. Tee koronavirustaudin Omaolo-oirearvio ja varaa aika koronavirustestiin netissä: www.omaolo.fi.
 2. Jos et voi käyttää nettiä, soita omalle terveysasemallesi tai Päivystysapuun 116117. Soita aina ennen terveysasemalle tai yhteispäivystykseen saapumista!
  • Katso terveysasemien yhteystiedot
  • Varaudu siihen, että sinut saatetaan ohjata toiselle terveysasemalle ns. infektiovastaanotolle, jos sairastat infektiotautia tai kyse on koronavirustestin ottamisesta. Saat ohjeet puhelimessa omalta terveysasemaltasi. Infektiovastaanotot toimivat Liperissä, Kiteellä, Kontiolahdella, Nurmeksessa, Lieksassa, Ilomantsissa sekä Joensuussa Siilaisen terveysaseman yhteydessä. 

 

 

Somessa kuva

Flockler seinä alisivuilla