Sisältöjulkaisija

angle-left Yksinyrittäjän avustus koronan aiheuttamiin taloudellisiin vaikeuksiin

Yksinyrittäjän avustus koronan aiheuttamiin taloudellisiin vaikeuksiin

Kunnat myöntävät yksinyrittäjille avustusta toiminnan vakauttamiseen koronaepidemian aikana ja sen jälkeen. Tohmajärven kunta on sopinut hyödyntävänsä haussa Business Joensuun keskitettyä hakujärjestelmää, josta hakemukset siirtyvät Keski-Karjalan kehitysyhtiö KETIlle lausuttavaksi. Tämän jälkeen päätös hakemuksen hyväksymisen tai hylkäämisen osalta tehdään Tohmajärven kunnassa. Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä, joten kannattaa olla nopea.

HAKU AVAUTUU 14.4.2020 KLO 12 OSOITTEESSA: https://www.businessjoensuu.fi/yksinyrittajatuki/

Kenelle?
Avustus on tarkoitettu yritysmuodosta ja rahoitustavasta riippumatta yrittäjälle, joka harjoittaa yksin taloudellista toimintaa, on yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palkattua työvoimaa. Myös freelancer-yrittäjä voi tukea saada. Yrittäjyyden on oltava päätoimista. Yksinyrittäjällä tarkoitetaan yksin taloudellista toimintaa harjoittavaa Suomessa toimivaa päätoimista yrittäjää.

Tukea voidaan myöntää

 • yksityiselle elinkeinonharjoittajalle tai toiminimelle
 • kommandiittiyhtiölle
 • avoimille yhtiöille
 • osakeyhtiölle tai osuuskunnalle
 • myös ns. ”kevytyrittäjille”, jotka työllistävät itsensä ja toimivat yrittäjämäisesti ilman yritystä

Päätoiminen yrittäjyys edellyttää:

 • yrittäjä on YEL-rekisterissä (YEL-vakuutuksen numero) TAI
 • yrittäjä voi esittää väh. vuosittaisen 20 000 euron yrittäjätulon tai laskutuksen
 • jos yksinyrittäjällä on useita yrityksiä, joissa hän työskentelee yksin, avustus myönnetään yritykselle, jossa hän työskentelee päätoimisesti

Avustuksen myöntämisen edellytykset:

 • yrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronan takia 16.3.2020 jälkeen
 • yksinyrittäjällä arvioidaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan

Avustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja alentunut liikevaihto johtuvat nimenomaan koronaepidemiasta. Hakijan pitää pystyä osoittamaan, että yritystoiminta on merkittävästi heikentynyt koronan takia, mikä on todennettava jäljennöksillä kirjanpidosta ja/tai tiliotteista (kulut ja myyntituotot). Taloudellisen tilanteen tulkitaan laskeneen, mikäli yrityksen myyntituotot ovat laskeneet yli 30 % pysyttyään lähes samalla tasolla edellisen 12 kk aikana.
Yksinyrittäjällä on myös oltava edellytykset kannattavaan toimintaan. Yritystoiminnan on pitänyt olla kannattavaa vuoden 2019 tilinpäätöksen tai veroilmoituksen mukaan. Verovelallisilla pitää olla Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi. Avustus on De minimis -tukea.

Mihin tarkoitukseen 2000 euron avustusta voi hakea?

 • laskennallisiin, yritystoiminnasta aiheutuviin kustannuksiin (tilojen ja laitteiden kustannukset, kirjanpito- ja muut toimistomenot)
 • EI yrittäjän itselleen nostamaan palkkaan

Apua hakemuksen teossa saat KETI Oy:n henkilöstöltä: www.keti.fi/yhteystiedot

Lisätietoja: