Sisältöjulkaisija

angle-left KUNTALAISKYSELY SÄÄSTÖTOIMENPITEISTÄ

KUNTALAISKYSELY SÄÄSTÖTOIMENPITEISTÄ

Kyselyn vastausaika on päättynyt, kiitos kaikille vastauksista.

vastauksia tuli yhteensä 238.

Tohmajärven kunnan vuoden 2024 talousarvio on hieman yli puoli miljoona euroa alijäämäinen, vaikka kuluja on karsittu vuoden 2023 talousarviosta miljoonan euron verran. Isossa osassa Suomen kunnissa valtionrahoituksen osuus on laskeva edeltäviin vuosiin nähden ja palvelut on pystyttävä järjestämään entistä tehokkaammin. Palveluiden tuotantomuotoja tulee myös tarkastella. Tuotetaanko palvelut itse, ostopalveluina tai kuntien välisellä yhteistyöllä.  On myös pohdittava, mikä on palveluiden laajuus, kun kyse ei ole mitoitetuista lakisääteisistä palveluista. Myös kunnan omaisuuden tarkastelu ja henkilöstön tehtävänkuvat ovat keskeisiä asioita, kun taloutta aletaan sopeuttamaan tuleville vuosille. Keskiössä tulee olla kuntalainen, eli ratkaisut tulisi tehdä niin, että kuntalaisen arjessa talouden tasapainottamisen ratkaisut näkyisivät mahdollisimman vähän. Sinulla on mahdollisuus antaa mielipiteesi tämän kuntalaiskyselyn avulla tulevaa päätöksentekoa varten, miten Tohmajärven kunnan taloudellista tilannetta tulisi parantaa.

 

Tohmajärven kunta on jo käynyt yt-neuvottelut henkilöstösäästöjen löytämiseksi. Neuvotteluissa työnantaja asetti neuvotteluille 500.000 euromääräisen tavoitteen, josta neljännes tulisi toteutua vuoden 2024 aikana. Neuvottelujen tuloksena toimialojen esitysten pohjalta löydettiin n. 545.000 euron henkilöstösäästöt vuoteen 2026 mennessä ja niistä 25% toteutuu vuoden 2024 aikana. Euromääräinen säästötavoite henkilöstökustannuksista toteutui. Löydetyt keinot eivät muutu säästöiksi ilman niiden viemistä päätöksentekoon ja ilman niistä erikseen päättämistä. Lisäksi tulee löytää muita säästöjä. Kunnanhallitus käsittelee säästöpakettia kokouksessaan 3.6.2024 ja kunnanvaltuusto tekee säästöistä periaatepäätöksen kokouksessaan 17.6.2024.

 

Säästöpaketista toteutetaan kuntalaiskysely 24.5.-16.6.2024.

 

Kysely kartoittaa kuntalaisten mielipiteitä säästötoimenpiteistä. Haluaisimme kuulla, mitkä säästötoimenpiteet olisivat sinusta toteuttamiskelpoisia ja mitkä eivät. Osallistumalla tähän kyselyyn ja antamalla mielipiteesi voit vaikuttaa toteutettaviin säästötoimenpiteisiin.

 

Kyselyyn voi osallistua sähköisesti https://forms.office.com/e/hSJxExSTUw

tai paperisella lomakkeella, joita saa kunnan viraston aulasta aukioloaikojen puitteissa tai Kaivolta.