Uutiset alisivun pääkuva

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronavirusepidemian aiheuttamat muutokset Tohmajärven kunnan palveluissa

Koronavirusepidemian aiheuttamat muutokset Tohmajärven kunnan palveluissa

Päivitetty 2.4.2020

Valtioneuvosto on 16.3.2020 linjannut, että Suomessa vallitsevien poikkeusolojen perusteella otetaan käyttöön valmiuslaki. Sen tarkoituksena on hillitä koronavirusepidemian leviämistä, jotta terveydenhoito ei ylikuormitu ja epidemiahuippua pystytään tasaamaan pidemmälle aikavälille. Valmiuslaki astuu voimaan keskiviikkona 18.3.2020. Olemme koonneet tähän tiedotteeseen vaikutukset Tohmajärven kunnan palveluihin.

 

Tohmajärven kunnan palveluissa on tapahtunut seuraavia muutoksia:

 

 1. Tohmajärven liikuntahalli, kuntosali ja muut liikuntatoimen alaiset sisäliikuntatilat ovat suljettuina 13.5.2020 saakka
 2. Koulujen liikuntasalien ja muiden tilojen iltakäyttö on lakannut 13.5.2020 asti
 3. Tohmajärven kansalaisopiston opetus on tauolla 13.5.2020 saakka. Kurssien jatkumisesta myöhemmin tiedotetaan erikseen. 
 4. Nuorisotila Stoppi on suljettuna 13.5.2020 saakka.
 5. Kirjasto on suljettuna ja kirjastoauto ei liikennöi 13.5.2020 saakka. Tämä koskee myös kirjaston omatoimikäyttöä. Kirjojen palautusluukut suljetaan aluehallintovirastojen pandemia-ryhmän linjauksen mukaisesti 27.3.2020 alkaen. Palautusten myöhästymisestä ei peritä sakkomaksuja kiinniolon aikana.
 6. Ulkoliikuntapaikat pysyvät avoinna, mutta muistattehan, ettei myöskään liikuntapaikoille tulisi kokoontua yli 10 hengen ryhmissä. Hiihtolatuja ylläpidetään niin kauan kuin keliolosuhteet sen sallivat. Laduillakin kannattaa muistaa riittävä turvaväli.
 7. Kuntouttava työtoiminta keskeytyy 13.5.2020 saakka. Työllisyyskoordinaattori on ottanut yhteyttä kaikkiin, joihin tämä tilanne vaikuttaa.
 8. Koulut on suljettu ja opetus on siirtynyt etäopetukseen 13.5.2020 saakka. Asiasta on tiedotettu ja tiedotetaan suoraan oppilaiden huoltajia. Kouluilla järjestetään 1-3 luokkien lähiopetusta niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Valtioneuvoston määrittelemät kriittiset alat löytyvät tiedotteesta: https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/yhteiskunnan-toiminnan-kannalta-kriittisten-alojen-henkilosto. Kouluilla mahdollistetaan kouluruokailu niille lapsille, jotka käyvät koululla opetusta saamassa sekä noutolounain. Kouluruokien tilaukset tulee tehdä Wilman kautta viikoittain.
 9. Varhaiskasvatuksen yksiköt (päiväkodit ja perhepäivähoito) sekä esiopetus ovat normaalisti toiminnassa. Suosittelemme lasten hoitoa kotona mahdollisuuksien mukaan. Jos lapsi siirtyy kotihoitoon tämän suosituksen mukaisesti, tulee DaisyNetiin kirjata poissaolomerkintä. Jos perhe ottaa lapsensa varhaiskasvatuksesta kotihoitoon, he voivat hakea varhaiskasvatuksen päälliköltä maksuhyvitystä varatuilta hoitopäiviltä. Tämä käytäntö on voimassa 13.5.2020 saakka. Varhaiskasvatus tiedottaa asiasta huoltajia suoraan.
 10. Keski-Karjalan musiikkiopiston opetustoiminta on siirtynyt etäopetukseen. Musiikkiopisto on tiedottanut ja tiedottaa oppilaita ja heidän huoltajiaan muutoksista suoraan.
 11. Kunnan henkilöstöä on ohjeistettu tekemään mahdollisuuksien mukaan etätyötä. Teknisen toimiston, sivistystoimialan ja Keski-Karjalan musiikkiopiston toimistojen ovet ovat lukittuina. Kunnanviraston ovet pidetään avoinna aukioloaikojen mukaisesti siten, että aulassa sijaitsevan nettipisteen käyttö kuntalaisille mahdollistuu. Suosittelemme kaikessa asioinnissa hyödyntämään sähköisiä kanavia ja puhelimitse tapahtuvaa asiointia. Henkilökohtaisesta asioinnista kunnan työntekijöiden kanssa tulee aina sopia etukäteen puhelimitse. Hakemuksia ja vastaavia asiakirjoja voi palauttaa kunnan palvelutoimistojen postilaatikoihin.
 12. Tohmajärven kunnan tiloissa ei voi toistaiseksi järjestää kokouksia tai tilaisuuksia. Suunnitellut ja sovitut kunnan toimielinten kokoukset pidetään, mutta samalla tutkitaan myös vaihtoehtoisia järjestämistapoja. 
 13. Kunnan kesätyöpaikkahaku on käynnissä maaliskuun loppuun asti ja kampanja jatkuu toistaiseksi normaalisti.
 14. Siun sote on rajannut vierailuja sairaalaan, vuodeosastoille, hoivakoteihin ja palveluasumisen yksiköihin: https://www.siunsote.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/Pd3n5XvvikRz/content/vierailuja-sairaalaan-vuodeosastoille-hoivakoteihin-ja-palveluasumisen-yksikoihin-rajataan
 15. Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Oy KETI on laatinut tiedotteen yrityksille tarjottavasta avusta poikkeuksellisessa tilanteessa: https://www.keti.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/oa3DB5CsH6YR/content/korona_info

 

Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa torstaista 19.3.2020 klo 00 alkaen hallituksen päätöksen mukaisesti. Henkilöliikennettä rajoitetaan itärajalla ja sisärajoilla. Rajavartiolaitoksen toimenpiteet rajanylitysliikenteen rajoittamiseksi löytyvät tiedotteesta: https://www.raja.fi/tietoa/tiedotteet/1/0/suomen_rajaliikennetta_rajoitetaan_19_3_2020_alkaen_79132. Huomioitavaa on myös se, että Venäjä on alkanut rajoittaa rajanylitysliikennettä 17.3.2020 kello 23.00 alkaen. Rajoitus koskee muun muassa ulkomaiden kansalaisten maahantuloa Venäjälle.

 

Lisäksi kaikkien tulee muistaa seuraavat toimintaohjeet koronavirusepidemian leviämisen estämiseksi:

 • Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
 • Vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä ei saa tällä ajalla vierailla.
 • Noudatetaan edelleen hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.
 • Flunssan oireissa tai muutoin sairaana ei saa mennä töihin, varhaiskasvatukseen tai asioimaan.
 • Jos sinulla on lieviä hengitystieoireita, etkä ole matkaillut ulkomailla tai ollut tekemisissä koronaviruspotilaan kanssa, sairasta rauhassa kotona. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos oireesi ovat vakavia.
 • Valmiuslain voimassa ollessakin terveet henkilöt saavat asioida normaalisti esimerkiksi kaupassa ja apteekissa, ulkoiluttaa lemmikkejä ja harrastaa ulkoliikuntaa.
 • Huolehditaan riskiryhmiin kuuluvien ja yli 70-vuotiaiden asioiden hoidosta siten, että heidän kontaktien määrä pysyy rajallisena.

 

Tohmajärven kunnan johtoryhmä seuraa jatkuvasti tilannetta ja viranomaistiedotusta ja tiedottaa edelleen kuntalaisia ja henkilöstöä.

 

Tohmajärven kunnan yleiset linjaukset ja tiedottaminen:

Kunnanjohtaja Olli Riikonen, puh. 040 105 4001, olli.riikonen@tohmajarvi.fi

Kehittämispäällikkö Anniina Kontiokorpi, puh. 040 105 4015, anniina.kontiokorpi@tohmajarvi.fi

 

Työllisyyspalvelut:

Työllisyyskoordinaattori Sari Vesanen, puh. 050 433 5802, sari.vesanen@tohmajarvi.fi

 

Varhaiskasvatus:

Varhaiskasvatuksen päällikkö Elisa Havukainen, puh. 040 105 4120, elisa.havukainen@tohmajarvi.fi

 

Opetus ja muu sivistystoimiala:

Sivistysjohtaja Matias Valoaho, puh. 040 105 4154, matias.valoaho@tohmajarvi.fi

 

Keski-Karjalan musiikkiopisto:

Rehtori Susanna Ertolahti-Mertanen, puh. 040 105 4045, susanna.ertolahti@tohmajarvi.fi

 

 

Covid-19 teksti, maailmankartta taustalla