Sisältöjulkaisija

angle-left Vauvaperheen tuki

500 eurolla kotiapua vauvaperheille Tohmajärvellä

Vauvaperheet voivat saada ensi vuoden alusta alkaen 500 euron arvosta kunnan kustantamaa kotiapua, mikäli valtuusto 14.12. hyväksyy kunnanhallituksen hyväksymän esityksen.

Etuus olisi käytettävissä vuoden ajan vauvan syntymästä ja se koskisi myös vuonna 2020 syntyneiden lasten perheitä. Kotiin ostettava palvelu voisi olla lastenhoitoapua, ruuanlaittoa, siivousta tai vaikka piha-alueiden hoitoa (pois lukien auraus). Perheille halutaan antaa tosiasiallinen valinnanmahdollisuus siitä, millainen palvelu ketäkin parhaiten auttaa.

Kotipalveluiden tuottajiksi haetaan yrittäjiä. Yritykset voivat hakeutua kotipalvelun tuottajaksi erillisen myöhemmin tiedotettavan jatkuvan hakumenettelyn kautta.

Vauvaperheiden tukemista on pohdittu Tohmajärvellä monelta kannalta. Tavoitteena on ollut löytää malli, joka hyödyttäisi mahdollisimman paljon vauvaperhettä juuri kyseisessä elämäntilanteessa. Lisäksi on haluttu löytää ratkaisu, jossa perheen saama etu olisi veroton ja hallinnollisesti kevyt. Rahan ja lahjakorttien jakaminen on veronalaista tuloa. Kotiapu on saajalleen verotonta.

Päätöksen taustalla on perussuomalaisten valtuustoryhmän tekemä aloite, jossa esitettiin alun perin 1000 euron vauvarahan maksamista perheille. Tohmajärvellä otettiin vauvaraha käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 2017. Sen pohjana oli Vilho Mikkosen (sd.) valtuustoaloite, jossa esitettiin, että Suomen 100-vuotisjuhlavuoden vauvoille maksetaan 100 euroa ja seuraavina vuosina syntyville 50 euroa.

Lapsi leikkipuiston laitteessa