Tulitikkuja lainaamassakuuntele

Maiju Lassilan suosituimmassa teoksessa tehdään tikusta asiaa. Liperiläinen isäntä Antti Ihalainen lähtee naapuriin lainaamaan tikkuja, mutta vastaan sattuukin tulemaan Jussi Vatanen vaimonhakumatkallaan. Tästä alkaa Ihalaisen ja Vatasen merkillinen kaupunkimatka Joensuuhun - kuuluisine putkareissuineen ja sikajahteineen. Ohjaus Eero Leväluoma vuonna 1965.
 

Maiju Lassila: Elämän vaihteessa - kuuntele

Juko Pynnisen maailma mullistuu, kun äiti vihdoin päättää lopettaa rintaruokinnan. Kolmevuotias Juko on jo aikoja sitten saanut pukeutua, miesten tavoin, housuihin. Ulkoiselta olemukseltaan ja eleliltään äidin lellikkipoika käyttäytyy kuin täysmies. Imettämisestä luopuminen on kuitenkin vaikeaa, sekä äidille, että pojalle. Maiju Lassilan kertomus juonittelusta ja siitä kuinka meitä ohjaa "voimakas kansallinen eripuraisuuden ja oikeuksiensa puolustamisen henki". Julkaistu vuonna 1912. Lukijana Esko Salervo.


Maiju Lassila: Mestari Nyke - kuuntele

Neljävuotias Nyke on hemmoteltu lapsi ja häntä kutsutaankin Mestariksi. Äiti povaa lapsestaan pappia. Nyke on omasta erinomaisuudestaan tietoinen lapsityranni, joka saa järkevinä ihmisinä itseään pitävät aikuisetkin käyttäytymään yllättävällä tavalla. Maiju Lassilan kertomus julkaistiin vuonna 1917. Lukijana Esko Salervo.