Kunnanjohtajan tervehdys alisikuva

Kunnanjohtajan tervehdys leipäteksti

Tervetuloa Tohmajärvelle!

Tohmajärvi on tolokku ja toimelias kunta, joka sijaitsee Pohjois-Karjalan maakukunnan eteläosassa Keski-Karjalan seutukunnassa valtatie 6:n varrella, ja valtatie 9:n itäisessä päätepisteessä. Valtatie 9 on kunnan alueella myös osa Sinisen tien matkailureittiä, ja kunnan kautta kulkee myös Runon ja rajan tie. Kunnassa asuu 4 163 ihmistä (1.11.2022)  ja Tohmajärven pinta-ala on 895,36 km2, josta 57,61 km2 on vesistöjä. Tohmajärven kunnassa sijaitsee EU:n itäisin henkilöliikenteen maarajanylityspaikka, Niirala. Tohmajärven kuntakeskuksesta 5km päässä Kirkkonimessä sijaitsee Eskil Colleniuksen johdolla rakennettu, vuonna 1756 valmistunut kirkko, joka on Pohjois-Karjalan vanhin puukirkko. Tohmajärven kunnallistalon alta löytyy taas jääkauden jälkeen syntynyt maaluola, joita on löytynyt Suomesta vai 7 kappaletta ja kyseinen maaluola on ainoa ehjänä säilynyt luola.

Tohmajärvellä on hyvät palvelut opiskelua ja harrastamista varten. Tohmajärvelle otetiin käyttöön vuoden 2021 alusta Sivistyskeskus Ahjo, jossa toimii esiopetus, Maiju Lassilan koulu ja lukio, kansalaisopisto, kirjasto ja musiikkiopisto. Sivistyskeskus Ahjon Wärtsilä-salissa järjestetään juhlat ja talosta löytyy tilaa iltaisin ja viikonloppuisin muullekin harraste- ja järjestötoiminnalle. Lähiympäristöstä löytyvät monipuoliset, osin täysin uudet liikuntapaikat. Tikkalassa, 6-tien varrella, melkein Joensuun esikaupunkialueella on vuonna 2006 rakennettu kyläkoulu ja vuonna 2019 valmistunut päiväkoti. Ja maaseutumaisessa kunnassamme viihtyisää ja luonnonläheistä kyläasumista löytyy eri puolilta.

Tohmajärvellä tuotetaan maitoa, suksivoiteita, mahlaa, rajaturvallisuutta, puuta ja paljon muuta. Työpaikkoja kunnasta löytyy 1441 (Tilastokeskus 2020). Kehittyneet maaseutuelinkeinot ja Niiralan kansainvälinen rajanylityspaikka ovat vahvuuksiamme, karjalaiset vaara- ja lehtomaisemat ja monet merkkihenkilöt erikoisuuksiamme.

Tohmajärven maaperältä on lähtöisin yksi maamme merkittävimmistä teollisuusyrityksistä Wärtsilä. Täältä ovat ponnistaneet myös suomalaisuustaistelija Alexander Järnefelt, kansalliskirjailija Maiju Lassila, sotasankari K.L.Oesch, hiihtäjälegenda Siiri ”Äitee” Rantanen, sinivalkoinen ääni Katri Helena ja keihäsmestari Seppo Räty.

Tohmajärven suurimpia työnantajia ovat kunta, rajavartiolaitos, tulli ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sote. Metallista niin paperi- kuin kaivoskoneisiinkin osia sorvaava Power Tech Group on merkittävin teollisuusyrityksemme. Erikoisuuksiamme on tohmajärveläistä koivunmahlaa maailman ääriin toimittava Nordic Koivu Ltd, Tikkalassa suksivoiteita valmista Vauhti Speed Oy ja Niiralassa lannoitteita valmistava Cemagro Oy. Puunjalostusteollisuutta ja energiantuotantoa palvelevat logistiikkayritykset ovat myös merkittäviä työllistäjiä.

Kuntamme runsaasta 4.100 asukkaasta (1.11.2022) noin kolmannes on työssä, kolmannes eläkkeellä ja kolmannes koulun penkillä tai työtä etsimässä. Asukkaistamme runsaat 200 puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin Suomen virallisia kieliä, useimmat heistä ovat tulleet Venäjältä.

Niiralan rajanylityspaikka avautui henkilöliikenteelle virallisesti vuonna 1992. Vuonna 2019 Niiralan kautta rajan ylitti lähes 1,2 miljoonaa matkustajaa.

Tohmajärvi on hyvä paikka asua, jos arvostaa tuvallisuutta, väljyyttä ja vapautta, mutta myös toimivia palveluita. Näiltä sivuilta löydät toivottavasti kaiken olennaisen, mitä Tohmajärvellä on tarjottavana asukkaalle kuin matkailijallekin. Tietysti toivon, että moni katselee sivujamme haaveenaan muutto tänne ja yrittäminen Tohmajärvellä. Pelkän netin varaan ei tarvitse jäädä. Meillä on tarjolla vielä palvelua myös ihmiseltä ihmiselle. Ota reippaasti yhteyttä!

Mikko Löppönen kunnanjohtaja

PTV-sisältö

Somessa kuva

Flockler seinä alisivuilla